Міністерка у справах бюджету очолить бельгійський уряд.

Таким чином вперше в історії прем’єр-міністром Бельгії стане жінка.

 

 

Король Бельгії Філіп у неділю, 27 жовтня, призначив виконувачем обов'язків прем'єр-міністра країни Софі Вільмес (Sophie Wilmès). Про це повідомило видання Neue Zürcher Zeitung. Чинна міністерка у справах бюджету та держслужби стане першою жінкою, яка очолила уряд королівства.

 

Вільмес змінить на цій посаді лідера партії «Реформаторський рух» (Mouvement Réformateur) Шарля Мішеля (Charles Michel). Вона теж репрезентує цю ліберальну партію. Нагадаємо, що влітку Мішель був обраний президентом Європейської ради і розпочне виконувати свої обов'язки з першого грудня, заступивши на цій посаді Дональда Туска.

 

44-річна мати чотирьох дітей Софі Вільмес очолюватиме перехідний уряд, який діятиме до проведення позачергових виборів.

 

У Бельгії вже майже рік триває урядова криза, яка спалахнула ще в грудні 2018-го. Тоді консервативна націоналістична партія «Новий фламандський альянс» (Nieuw-Vlaamse Alliantie) вийшла з правлячої коаліції через розбіжності з главою уряду щодо міграційного пакту ООН. Після цього в країні виник уряд меншості, вимушений спиратися на голоси опозиції в парламенті. Прохання Шарля Мішеля про відставку, подану тоді ж, призупинив король Філіп.

 

Парламентські вибори в травні 2019 року лише поглибили розкол між головними партіями фламандців і валлонів.

28.10.2019