Україна піднялася в рейтинґу Doing Business на 7 сходинок.

 

Україна поліпшила на сім сходинок свою позицію у рейтингу інвестиційної привабливості Doing Business – посіла 64-ту сходинку з-поміж 190 країн.

 

Про це йдеться у свіжій редакції рейтингу, що його щороку оновлює Світовий банк.

 

 

Згідно з даними звіту Світового банку, цьогоріч Україна покращила свої показники за 6 з 10 індикаторів, які враховують фахівці Світового банку під час складання рейтингу.

 

Найбільший прогрес Україна продемонструвала за компонентою "Захист міноритарних акціонерів" (додала 27 пунктів завдяки відкриттю інформації про кінцевих вигодонабувачів) та компонентою "Отримання дозволу на будівництво" (додала 10 пунктів за рахунок усунення вимог до найму незалежного проєктанта та інженера технагляду та запровадження подання повідомлень онлайн, а також зменшила вартість дозволів на будівництво в межах Києва).

 

Крім того, на підвищення позиції в рейтингу вплинули позитивні зміни за такими компонентами:

"Підключення до електромереж": спрощення підключення до електромереж та впорядкування технічних умов, а також впровадження географічної інформаційної системи. Україна також покращила надійність електропостачання, запровадивши механізм компенсації відключення;

"Міжнародна торгівля": спрощення вимог до сертифікації окремих промислових товарів;

"Реєстрація майна": підвищення прозорості системи управління земельними ресурсами та спрощення реєстрації майна;

"Доступ до кредитів": покращення за рахунок покращення доступу до кредитної інформації через створення нового Національного реєстру кредитів у Національному банку України.

 

Прем'єр-міністр України Олексій Гончарук, коментуючи свіжу версію світу, натякнув на те, що зростання України – то є заслуга вже теперішнього уряду.

 

"Це результат, який говорить сам за себе. Це позитивний сигнал для українських підприємців та «зелене світло» для іноземних інвесторів. Однак це лише початок, і ми продовжуємо роботу у цьому напрямку: три дні тому запрацював кодекс про банкрутство, кілька тижнів тому – закон про стимулювання інвестиційної діяльності, активізуємо процеси дерегуляції", – сказав Олексій Гончарук, згідно з повідомленням уряду.

 

Рейтинг Doing Business укладають на підставі інформації, актуальної станом на травень відповідного року. На той момент прем'єр-міністром України був Володимир Гройсман, а Президентом – Петро Порошенко.

 

Порошенко в своєму коментарі звернув увагу своїх наступників на те, що збір даних для рейтингу завершився в квітні. Експрезидент пишається тим, що за минулі п'ять років Україна поліпшила свої позиції в Doing Business на 48 сходинок.

 

24.10.2019