Зеленський кличе "слуг" на "детектор брехні" через підозри у продажності.

 

Президент України Володимир Зеленський ініціював проведення перевірки депутатів податкового комітету Верховної Ради на "детекторі брехні" через підозри про їхню зацікавленість у збереженні схеми наживи на оцінюванні майна.

 

Про це Зеленський написав на своїй сторінці у Facebook. 

 

"Вважаю, що всі члени комітету з питань фінансів, податкової та митної політики повинні пройти перевірку на детекторі брехні. Якщо цією перевіркою буде встановлена хоча б найменша вірогідність того, що хтось із депутатів брав гроші за голосування на комітеті, цими депутатами мають зайнятися антикорупційні органи. Чесне та неупереджене розслідування має зняти всі питання і дати відповіді – хоч би якими гіркими вони були. Так само вважаю за необхідне вчинити і стосовно депутата, який вів сумнівну переписку щодо «вирішення питань». І якщо підозри виправдаються – ми з такими депутатами попрощаємось", – зазначив Зеленський. 

 

 

Конфлікт у фракції "Слуга народу" розпалився після засідання парламентського комітету з питань податків, на котрому депутати розглядали проєкти законів, які стосуються електронних майданчиків, що заробляють на посередницьких послугах для оцінювачів майна, і які пов'язують з депутатом Антоном Яценком.

 

ПОІМЕННО

Згідно з даними виданнями "Економічна правда", проєкт закону про скасування схеми підтримали: голова комітету Данило Гетманцев (СН), Мар’ян Заблоцький (СН), Олег Устенко (СН), Олександр Сова (СН), Олександр Ковальчук (СН), Галина Васильченко (Голос), Ярослав Железняк (Голос);

"Проти": Олексій Ковальов (СН), Олександр Дубінський (СН), Олег Марусяк (СН), Анастасія Ляшенко (СН), Ігор Палиця (За майбутнє), Ніна Южаніна (ЄС);

"Утримались": Олексій Леонов (СН), Юлія Діденко (СН), Ольга Василевська-Смаглюк (СН), Анна Колісник (СН), Олег Воронько (СН), Андрій Холодов (СН);

Не голосували, але були присутні: Елла Рєпіна (СН), Ірина Алахвердієва (СН), Юрій Солод (ОПЗЖ), Дар’я Володіна (СН) вийшла;

Відсутні на засіданні з початку і до кінця: Вікторія Кінзбурзька та Євген Петруняк (СН), Тарас Козак та  Ігор Абрамович (ОПЗЖ), Ольга Бєлькова і Андрій Ніколаєнко (Батьківщина), Олександр Герега (За майбутнє), Олег Кулініч і Роберт Горват (позафракційні).

 

Голова фракції "Слуга народу" Давид Арахамія та народний депутат Олександр Дубинський (зауважений в інформаційних провокаціях на боці Ігоря Коломойського) встряли у публічну полеміку у Facebook, під час котрої Арахамія ствердив, що він має інформацію про фінансове стимулювання окремих депутатів. Голова фракції запропонував однофракційникові піти на детектор брехні, вважаючи, що лише в такий спосіб "Слуга народу" може реконструювати внутрішню довіру.

 

Згодом Дубинський повідомив, що він із Арахамією домовилися на пару пройти через "детектор брехні" у середу о 20:00.

 

Сам Володимир Зеленський невдоволений тим, що депутати, залучені до скандалу, вихлюпують свої емоції у соціальні мережі публічно. "Механізм ["детектора брехні"], як на мене, простий і прозорий. А тому – набагато кращий, ніж з‘ясування стосунків через соціальні мережі і телеграм-канали. Ми йшли на вибори під лозунгом «Зробимо це разом!». Я вірив і продовжую вірити в кожне слово з цього лозунгу. Разом – то разом. Разом робити, разом відповідати. Не намагаючись бути святішими за інших", – написав Зеленський у FB.

 

Президент обурений тим, що скандал роздмухують у час, коли його нема в Україні через поїздку до Японії. "Напевне, багато хто думає, що міжнародний візит Президента у далеку країну – зручна нагода дискредитувати фракцію «Слуга народу» та посіяти розбрат і розкол, який надто сподобається нашим ворогам – і зовнішнім, і внутрішнім. Хочу сказати цим людям: якщо ви так насправді думаєте, то глибоко помиляєтеся. Я в курсі всіх подій, тримаю руку на пульсі", – зазначив Зеленський.

 

Між тим, Спеціалізована антикорупційна прокуратура зареєструвала кримінальне провадження за фактом можливого вчинення корупційного злочину народними депутатами, про котрих писали, що вони отримали по 30 тис. доларів США неправомірної вигоди за голосування проти законопроєкту про ліквідацію корупційних схем під час оцінки об’єктів нерухомості.

 

23.10.2019