Британський парламент відхилив пропозицію уряду щодо Brexit.

Відтак вихід країни з ЄУ майже напевно не відбудеться 31 жовтня.

 

 

Палата громад завдала чергової поразки прем'єр-міністрові Борису Джонсонові, відмовившись в терміновому порядку ухвалювати угоду про вихід Великої Британії з Європейської Унії. Це майже напевно призведе до нового відтермінування Brexit і, можливо, до ще одних позачергових виборів.

 

Джонсон домагався, аби парламент здійснив усі формальні процедури, щоб встигнути до запланованого раніше дня Brexit – 31 жовтня. Передовсім йшлося про ухвалення закону про ратифікацію угоди про вихід з Євроунії. Палата громад зі співвідношенням голосів 322 до 308 відхилила цю пропозицію. Відтак Борис Джонсон оголосив, що в розгляді закону буде зроблена пауза для консультацій з Брюсселем.

 

Напередодні керівник британського уряду заявив, що якщо прискорений графік відкинуть депутати, а Євроунія вирішить дати Лондону відтермінування, то він відкличе угоду з парламенту і замість цього буде домагатися проведення виборів у найближчий час. «Я в жодному разі не дозволю цьому затягнутися ще на місяці. Якщо парламент доб'ється свого і вирішить відкласти Brexit до січня або, можливо, на довший термін, уряд за жодних обставин не стане цим займатися, і я з величезним жалем мушу сказати, що в такому випадку законопроєкт буде відкликаний і нам доведеться оголосити загальні вибори», – цитує заяву Джонсона телерадіокомпанія ВВС.

 

Тепер вихід Об’єднаного Королівства з ЄУ, причому «жорсткий», тобто без угоди, може статися 31 жовтня тільки в тому випадку, якщо лідери країн Унії відмовляться дати британцям нове відтермінування. Але такий варіант експерти вважають вкрай малоймовірним.

 

19 вересня Борис Джонсон, підкорившись вимозі ухваленого парламентом закону, надіслав до Брюсселя прохання про відтермінування Brexit до 31 січня. Водночас прем’єр додав до цього послання власного листа, в якому повідомив, що не вважає зволікання необхідним.

 

Прес-секретарка президента Єврокомісії Жана-Клода Юнкера написала в Twitter відразу після голосування в Палаті громад, що Єврокомісія взяла до уваги результати голосування і Юнкер вже проводить консультації з лідерами країн ЄУ. Раніше передбачали, що Брюссель вирішить питання про відтермінування орієнтовно 28 жовтня.

23.10.2019