У Дрогобичі виявили останки жертв політичних репресій НКВС.

 

Фото: drohobych-rada.gov.ua

 

На території саду позаду будівлі, де колись була в’язниця НКВС у Дрогобичі, виявили 13 захоронень, у яких знайшли останки 16 осіб. Про це інформує пресслужба Дрогобицької міськради.

 

Фахівці й історики припускають, що цих людей було вбито у 1939–1941 роках або після 1944-го. Ці висновки зробили з огляду на те, що в черепах наявні отвори від куль у частині потилиці. З огляду на хаотичність розташування останків, дослідники вважають, що тіла хоронили нічної пори в кілька етапів. Також під час робіт виявлено рештки взуття, одягу та кулі від зброї, якою у ті часи володіли енкавеесівці.

 

 

Директор меморіально-пошукового центру «Доля» Святослав Шеремета на брифінгу розповів, що за фактом злочину до місцевої поліції скеровано звернення про відкриття кримінального провадження. Тепер останки мають оглянути експерти.

 

 

 

Доктор історичних наук, доцент, завідувач кафедри історії України Дрогобицького державного педагогічного університету імені Івана Франка Василь Ільницький припустив, що виявлені останки можуть належати підпільникам, убитим під час спецоперацій у 1944–1954 роках. У Дрогобич їхні тіла могли привозити для ідентифікації.

 

 

Під час брифінгу виступив і дрогобичанин Мирон Бучацький, який 1990 року ініціював розкопки на території теперішнього Меморіального комплексу «Тюрма на Стрийській». Зауважимо, тоді в процесі розкопок віднайшли кісткові останки 486 осіб. Пан Мирон розповів, як йому вдалося домогтися проведення пошукових робіт, озвучив власні спогади та свідчення місцевих мешканців про злочини радянської влади, а також розказав, як із території колишньої в’язниці вночі вивезли велику кількість землі, в якій, найімовірніше, також були останки численних жертв НКВС.

 

 

Фахівці меморіально-пошукового центру «Доля» проводять пошуково-ексгумаційні дослідження в Дрогобичі з 15 жовтня – на підставі звернення та ініціативи Дрогобицької міської ради та активних громадян міста. Роботи триватимуть іще декілька тижнів.

 

18.10.2019