Рейтинг Зеленського пішов на спад.

 

Число українців, котрі позитивно ставляться до Президента України Володимира Зеленського, залишається достатньо високим, утім протягом місяця, із вересня до жовтня, кількість прихильників переможця цьогорічних виборів зменшилася із 73% до 66%.

 

Про це свідчать дані соціологічного опитування, яке провів Київський міжнародний інститут соціології.

 

 

Подібно, протягом місяця знизилося й число тих респондентів, котрі позитивно ставляться до прем'єр-міністра Олексія Гончарука (зі 17% до 10%) і Голови Верховної Ради Дмитра Разумкова (із 33% до 27%).

 

64% опитаних тією чи іншою мірою схвалюють дії та заяви Президента України Володимира Зеленського, 22% – тією чи іншою мірою не схвалюють.

 

51% респондентів схвалюють дії уряду протягом вересня та жовтня, 27% – не схвалюють.

 

53% учасників дослідження схвалюють дії Верховної Ради, 30% – не схвалюють.

 

Кожен десятий українець (10%) нічого не чув про протести 1-2 жовтня проти планів Зеленського щодо завершення конфлікту на Донбасі. 22% респондентів сказали, що вони мало знають про вимоги протестувальників. Тією чи іншою мірою підтримали протести 26% опитаних, 41% не підтримали ці протести.

 

Тенденції, зафіксовані КМІСом, підтверджує і дослідження Центру Разумкова. Згідно з результатами опитування "разумковців", баланс довіри до Президента України у жовтні проти попереднього місяця зменшився на 18%.

 

  

(клацніть на ілюстрацію для збільшення)

 

Так, у жовтні рівень довіри до інституту Президента становив 79,4% (повністю довіряють – 30,5%; частково довіряють – 48,9%). Натомість у вересні – 69,9% (повністю довіряють – 19,5%, частково довіряють – 50,4%).

 

Баланс довіри до Кабінету Міністрів України впав на 28%, до Верховної Ради – на 22%.

 

Опитування Київського міжнародного інституту соціології проводилося 9-11 жовтня. КМІС провів опитування методом CATI (телефонні інтерв'ю з використанням комп'ютера, computer-assisted telephone interviews) на основі випадкової вибірки мобільних телефонних номерів. Вибірка репрезентативна для дорослого населення (віком 18 років і старше) України. До вибірки не включаються території, яких тимчасово не контролює уряд України – АР Крим, окремі райони Донецької та Луганської областей. В ході опитування проведено 1200 інтерв'ю, похибка вибірки з імовірністю 0,95 не перевищує 3%.

 

Опитування Центру Разумкова проводили 4-9 жовтня 2019 року. Було опитано 2015 респондентів віком від 18 років у всіх регіонах України, за винятком Криму та окупованих територій Донецької та Луганської областей за вибіркою, що репрезентує доросле населення країни за основними соціально-демографічними показниками. Вибірка опитування будувалася як багатоступенева, випадкова із квотним відбором респондентів на останньому етапі. Теоретична похибка вибірки (без врахування дизайн-ефекту) не перевищує 2,3% з імовірністю 0,95.

 

 

15.10.2019