Туреччина розпочала наступ на позиції курдів у Сирії.

Анкара зважилася на цей крок попри застереження з боку Вашінґтона та Брюсселя.

 

 

Туреччина розпочала наземну воєнну кампанію проти сил Самооборони сирійських курдів, яку Анкара вважає союзницею забороненої в Туреччині Курдської партії праці. Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоґан заявив, що мета операції під назвою «Джерело миру» – запобігти створенню «коридору терору» уздовж турецького кордону.

 

Турецькі сили мають намір створити так звану зону безпеки, в яку, імовірно, будуть переселені близько двох мільйонів сирійських біженців, які перебувають наразі в Туреччині. Окрім турецьких збройних сил, в операції беруть участь також бійці Сирійської національної армії, котрі перебувають в опозиції до режиму президента Сирії Башара Асада. Про це повідомила турецька інформаційна аґенція Anadolu.

 

Операція розпочалася в ніч на четвер, 10 жовтня, на схід від річки Євфрат. Сухопутному наступу передували удари з повітря і артилерійські обстріли курдських позицій. Внаслідок авіаударів загинуло щонайменше п'ятеро мирних мешканців.

 

Курдське ополчення заявляє, що має намір чинити опір турецькому наступу. Між турецькими та курдськими військами вже відбулося кілька локальних сутичок.

 

Напередодні США і Європейська Унія засудили майбутню воєнну операцію турків. Брюссель закликав Анкару відмовитися від неї. У Євроунії вважають, що ця воєнна операція може призвести до подальшої ескалації конфлікту і нового потоку біженців. А президент США Дональд Трамп пригрозив повністю знищити економіку Туреччини, якщо Анкара зважиться наступати на курдські позиції.

10.10.2019