Дональд Трамп пригрозив знищити економіку Туреччини.

Щоправда, президент США у своїй досить дивній заяві не пояснив суті власних погроз.

 

 

Президент США Дональд Трамп пригрозив повністю знищити економіку Туреччини, якщо Анкара зробить те, що американський лідер вважає неприпустимим. Що саме мав на увазі глава Білого дому, він не уточнив.

 

«Я рішуче заявляв раніше і повторюю це зараз: якщо Туреччина зробить те, що я у своїй великій і неперевершеній мудрості вважатиму переходом межі, я повністю зруйную і знищу економіку Туреччини (як уже робив раніше!)», – написав Трамп на своїй сторінці в Twitter в понеділок, сьомого жовтня.

 

Ця заява пролунала на тлі підготовки Туреччиною воєнної операції на півночі Сирії проти сирійських курдів, котрі, як відомо, були союзниками Сполучених Штатів в боротьбі з режимом Башара Асада та «Ісламською державою». У січні поточного року Трамп уже заявляв про готовність зруйнувати економіку Туреччини, якщо Анкара зважиться атакувати позиції курдів в Сирії після виведення звідти американських військовиків.

 

Ринки оперативно відреагували на погрози американського президента. Незабаром після публікації твіту курс турецької ліри, за даними бізнес-порталу MarketWatch, впав на 2,31 відсотка.

 

Тим часом Туреччина продовжує приготування до воєнної операції в Сирії на схід від Євфрату. Мета операції – очищення території від сил Самооборони сирійських курдів, яку Анкара вважає союзником забороненої в Туреччині Курдської партії праці.

 

Курди виведення американських військ назвали «ударом в спину». Представники Самооборони вказали на те, що раніше Вашінґтон обіцяв не допустити турецького вторгнення в реґіон.

 

Окрім США, майбутню воєнну операцію турків засуджує і Європейська Унія. Брюссель закликав Анкару відмовитися від неї. У Євроунії вважають, що ця воєнна операція може призвести до подальшої ескалації конфлікту і нового потоку біженців.

08.10.2019