ДБР проводить 40 обшуків на Львівській митниці.


Через Львівську митницю ДФС в Україну ввозили великі партії брендового одягу під виглядом секонд-генду, внаслідок чого держава зазнавала збитків не менш ніж на мільйон гривень із кожної партії товару, – повідомили у Службі безпеки України.

 

 

«Саме зараз проводимо санкціоновані обшуки на Львівській митниці ДФС. А саме, на пункті пропуску, митних постах та їхніх відділах митного оформлення, а також за місцем проживання її службових осіб. Загалом – 40 обшуків», – повідомила на своїй fb-сторінці перша заступниця директора Державного бюро розслідувань Ольга Варченко.

 

Окрім того, слідчі дії проводять y Київській, Львівській, Тернопільській і Дніпропетровській областях за адресами діяльності підприємств-імпортерів, місцями проживання їхніх керівників, а також організаторів протиправної схеми. Під час 40 обшуків слідчі ДБР документують причетність фігурантів справи до протиправної схеми, – додали в СБУ.

 

 

Причиною обшуків стало те, що слідчі Центрального апарату ДБР разом зі співробітниками Головного управління з боротьби з корупцією та організованою злочинністю СБУ викрили незаконну схему ввезення на територію України з країн Євросоюзу дорогого брендового одягу за підробними документами. Орієнтовна вартість кожної партії – не менш ніж 400 тисяч доларів.

 

Як розповіли в СБУ, за попередньою інформацією, механізм працював так: підприємство-імпортер замовляв брендовий одяг з однієї із країн ЄС, але в момент доставки до митниці призначення для проходження митного оформлення несподівано «перетворювалося» на секонд-генд. Одяг потрапляв на український ринок без сплати відповідних митних платежів. Унаслідок цього держава зазнавала збитків щонайменше на мільйон гривень з кожної партії товару.

 

 

Як зазначили в СБУ, нині перевіряють причетність до цієї схеми службових осіб митниці, які, за попередньою версією слідства, сприяли незаконному переміщенню товару через митний кордон без проходження відповідних митних процедур. Річ у тім, що вантажівки, якими везли товар за фіктивними документами, перетинали кордон через пункт пропуску «червоним коридором» і лише у зміну окремих посадовців митного поста. За попередньою версією слідства, митники за домовленістю з організаторами незаконного переправлення товару через митний кордон України влаштували безперешкодне проходження митних процедур. Вони не застосовували необхідних форм митного контролю, не вживали заходів контролю щодо імпортованих товарів під час перетину державного кордону України на підставі неправдивих відомостей, внесених до вантажно-митних декларацій.

 

 

Процесуальне керівництво здійснює Генеральна прокуратура України. Кримінальне провадження зареєстроване за ознаками вчинення кримінальних правопорушень, передбачених: частиною 3 статті 212 Кримінального кодексу України (ухилення від сплати податків, зборів (обов'язкових платежів); частиною 2 статті 364 Кримінального кодексу України (зловживання владою або службовим становищем, що спричинило тяжкі наслідки; частиною 3 статті 368 Кримінального кодексу України (прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою).

 

10.10.2019