Депутат Деркач звинуватив посольство США в тиску на українських правоохоронців.

 

Народний депутат України Андрій Деркач, ініціатор кримінальної справи про втручання у вибори США, оприлюднив документи, з яких випливає, що перший заступник директора Національного антикорупційного бюро України Гізо Углава протягом кількох років надавав посольству США в Києві інформацію, яка негативно вплинула на хід подій в Україні та США.

 

 

На прес-конференції в середу він оприлюднив отримані від журналістів-розслідувачів документи, серед яких листування між працівниками НАБУ та представниками дипломатичних місій іноземних держав у рамках кримінального провадження, відкритого за статтею 111 КК України (державна зрада), повідомляє аґенція "Інтерфакс-Україна". Зокрема, ці документи свідчать про те, що Углава через свою помічницю Поліну Чиж передавав посольству США інформацію, котра, згідно з його словами, є важливою частиною "пазлу" втручання у вибори в США та міжнародної корупції.

 

"Як свідчать матеріали листування, неодноразово, починаючи з 14 липня 2017 року, з електронної поштової скриньки помічниці першого заступника НАБУ Гізо Углави Поліни Чиж на адресу фахівця з правових питань програми боротьби з корупцією департаменту юстиції США Посольства США в Україні Ганни Ємельянової пересилали переліки кримінальних проваджень, якими займаються детективи НАБУ", – сказав Деркач.

 

Нардеп оприлюднив листа, в якому працівниця НАБУ Поліна Чиж отримала вказівку від працівниці посольства США Ганни Ємельянової надати інформацію у справі ексміністра екології та власника Burisma Group Миколи Злочевського.

 

Деркач також оприлюднив суми коштів, які було перераховано представникам Burisma Group, серед яких фігурує і Гантер Байден. Згідно з документами, загалом на користь Гантера Байдена, Александра Квасневського, Алана Аптера і Девона Арчера Burisma виплатила не менше ніж $16,5 млн.

 

При цім Деркач стверджує, що міжнародна корупція такого масштабу не могла відбуватися без участі п'ятого Президента України Петра Порошенка.

 

"Ми бачимо, в який конфлікт потрапила нова влада України завдяки діяльності попереднього Президента Порошенка. Я хочу наголосити, що я практично упевнений, і не лише я, а й багато журналістів, що відповідальність за ту ситуацію, в якій опинилася Україна, персонально несе Петер Порошенко – за втягування України у втручання у вибори президента в США, за величезну кількість корупційних скандалів і міжнародної корупції, яка не могла відбуватися без його контролю або участі", – сказав Деркач.

 

Що ж до Володимира Зеленського, то він, на погляд Деркача, "виявився втягнутим у скандал".

 

Деркач також оприлюднив документи про, як він стверджує, незаконний збір НАБУ особистих даних щодо колишнього генпрокурора Віктора Шокіна та його сім'ї.

 

Як зазначено в прес-релізі, поширеному службами депутата, "з 2016 року Поліна Чиж направляла на електронну пошту Гізо Углави документи з темою: "Текст для бесіди з працівниками ФБР щодо чорної бухгалтерії Партії регіонів". З документів, за його словами, випливає збирання даних стосовно колишнього генпрокурора Віктора Шокіна та його дружини.

 

Деркач ствердив, що п'ятий візит Байдена до Києва 7-8 грудня 2015 року був присвячений вирішенню питання про відставку Шокіна "через справу Злочевського та Burisma". "Предметом тиску став $1 млрд кредитних гарантій, які США мали надати Україні. Факт тиску визнав сам Байден у своєму виступі в Раді міжнародних відносин США в січні 2018 року, який назвав Шокіна "сучим сином, якого було звільнено", – зазначив Деркач.

 

На його погляд, про факт прив'язки з боку США справи Злочевського до кредитних гарантій свідчить хронологія подій.

 

Так, згідно з інформацією на одному зі слайдів презентації Деркача, після оприлюднення указу про звільнення Шокіна з посади генпрокурора України 3 квітня 2016 року вже 3 червня уряди США та України підписали угоду про кредитні гарантії на суму $1 млрд.

 

Деркач також зазначив, що подав до суду клопотання про відновлення справи щодо втручання у вибори США шляхом розголошування даних досудового слідства, що стосуються "синхронізації протиправних дій НАБУ, міжнародної корупційної діяльності з президентською кампанією в США в 2016 році".

 

09.10.2019