Зеленський зважився ще раз відвідати Бабин Яр.

 

Президент України Володимир Зеленський у вівторок ушанував пам'ять жертв масових розстрілів у Бабиному Яру.

 

 

Як повідомила прес-служба голови держави, Зеленський разом із представниками ради Федерації єврейських громад запалив лампадки біля "Менори" – пам'ятника розстріляним євреям на території Національного історико-меморіального заповідника "Бабин Яр".

 

Рабини прочитали молитву за жертв трагедії. Присутні вшанували пам'ять загиблих хвилиною мовчання.

 

Нагадаємо, 30 вересня Президент України Володимир Зеленський проіґнорував Марш пам'яті, приурочений до 78-х роковин розстрілів у Бабиному Яру. Відсутність Зеленського стала розчаруванням для низки єврейських організацій України. Зокрема, рабин Яків Дов Блайх під час свого виступу біля пам'ятника "Менора" заявив, що Президент уперше в історії не прийшов на офіційні урочистості до меморіалу.

 

Після спалаху скандалу Зеленський особисто навідався у Бабин Яр – приватно. Ввечері того дня Офіс Президента оприлюднив знимки, на котрих було видно, що Зеленський відвідав не "Менору", а старий, зведений іще за радянських часів монумент. 

 

Заява рабина Якова Дова Блайха поділила єврейську спільноту. Так, Об'єднана єврейська громада України, президентом котрої зафіксовано Ігоря Коломойського, висловила протест проти слів Блайха. ОЄГУ висловила підтримку діям Володимира Зеленського, а також нагадала про те, що місяцем раніше Зеленський узяв участь у меморіальних заходах під час візиту прем'єр-міністра Ізраїлю Біньяміна Нетаньягу.

 

Що ж до Федерації єврейських громад, то її керівником, згідно з даними із відкритих реєстрів, є Стамблер Мейєр Цві. Стамблер Мейєр Цві виступав на боці Зеленського під час дискусії довкола колізії в Бабиному Яру у вересні: він підтримав Президента в тому, що той здійснив саме приватний візит до місця пам'яті і не хизувався тим.

 

Офіційна назва федерації: "Релігійна організація "Релігійний центр – Об'єднання (федерація) хасидів Хабад Любавич іудейських релігійних громад та організацій України", адміністративний офіс – у Дніпрі.

 

08.10.2019