Яременко передбачає, що бойовикам дозволять стати "народною міліцією".

 

Голова комітету закордонних справ Верховної Ради Богдан Яременко (партія "Слуга народу") вважає, що проведення виборів на Донбасі однаково буде корисним для України, бо навіть якщо вибори відбудуться нечесно, то офіційний Київ принаймні складе собі уявлення про настрої тамтешніх людей і позицію місцевого істеблішменту.

 

Про це Яременко сказав у інтерв'ю виданню "РБК-Україна".

 

 

"При всій складності проведення виборів після деокупації, у них є логіка. Навіть якщо ми не визнаємо результатів виборів, ми зрозуміємо, наскільки представницькою є місцева влада. Це розкриє певне поле гри для України. Ми отримаємо хоча б якихось представників, до яких ми зможемо ставитися хоч трошки... терпимо і з якими ми зможемо дозволити собі якісь форми діалогу. На відміну від тих московських призначенців, яких нам підсовують сьогодні як "лідерів "ДНР/ЛНР", – сказав Яременко.

 

"Можливо, підсумки виборів внаслідок втручання Москви для нас взагалі ніякого значення мати не будуть. А можливо, ми отримаємо якісь органи місцевої влади, з якими зможемо обговорювати побутові питання на кшталт ремонту комунікацій і т. д. А на сьогодні будь-який контакт з представниками т. зв. "ДНР/ЛНР" створює для нас величезні політичні труднощі", – додав голова комітету у закордонних справах ВР.

 

Відповідаючи на запитання про статус місцевих бойовиків із Донбасу, Яременко сказав, що вони можуть або покинути ОРДЛО із російською армією, або ж залишитися вдома. "Вирішать залишитися в ОРДЛО без зброї – нехай залишаються", – каже Яременко.

 

Політик зі "Слуги народу" нагадав про те, що "мінські домовленості" говорять про так звану "народну міліцію". "У будь-якому випадку, це не формування з кулеметами, мінометами, танками і т. д. Ідеться не йде про те, щоб так звані перший і другий армійські корпуси, які є в ОРДЛО, перетворилися в "народні міліції". Місцеве населення, громадяни України зможуть мати право участі в роботі певних правоохоронних структур. І логічно, що у них буде передбачена для цього зброя. Але там не повинно бути ніяких формувань, які непідконтрольні, непідзвітні і не під командуванням української влади", – додав він.

 

Богдан Яременко вважає цілковито необґрунтованою позицію українців, котрі виступають проти будь-яких домовленостей із РФ, бо в мілітарному сенсі Україна поступається. "Треба розуміти: коли люди кажуть, що не можна йти ні на які компроміси з ворогом, то я хотів би нагадати, що не наші танки стоять під Тамбовом. А російські танки стоять на Донбасі. І в Криму. У таких умовах Росія вважає, що вона має право диктувати нам якісь обставини", – пояснив Яременко.

 

07.10.2019