Оголошено імена лауреатів Нобелівської премії з медицини.

Ними стали дослідники реакцій клітин на доступність кисню.

 

 

Шведська академія наук у Стокгольмі назвала лауреатів Нобелівської премії в царині фізіології і медицини за 2019 рік. Ними стали два американці – Вільям Кейлін-мол. та Ґреґ Семенза, а також британець Пітер Редкліфф. Їх вшанували за дослідження того, «як клітини відчувають доступність кисню і адаптуються до цього». Про це Нобелівський комітет повідомив у понеділок, сьомого жовтня, на своїй офіційній сторінці у Twitter.

 

Науковці визначили молекулярний механізм, який регулює активність генів у відповідь на різні рівні кисню. «Фундаментальна важливість кисню відома багато століть, але про те, як клітини пристосовуються до змін рівня кисню, ми нічого не знали», – наголошено в заяві комітету. Шведська академія наук назвала «елегантними» результати їхніх досліджень, які допоможуть лікувати анемію і навіть рак.

 

Вчені, котрі отримали Нобелівську премію, працюють в трьох різних інститутах: Пітер Раткліфф – в Інституті Френсіса Кріка у Великій Британії, Вільям Келін – в Гарварді, Ґреґ Семенца – в Університеті Джонса Гопкінса (США).

 

2018 року Нобелівську премію з медицини отримали американець Джеймс Еллісон і японець Тасуку Хондзе за відкриття імунотерапії ракових пухлин, яку проводять шляхом пригнічення негативної імунної регуляції. 

07.10.2019