"Ні капітуляції!": На Майдані Незалежності протестували проти "формули Штайнмаєра".

 

На Майдані Незалежності у Києві відбулося віче проти "формули Штайнмаєра" щодо врегулювання ситуації на Донбасі. Учасники акції протестували проти капітуляції та поступок Росії.

 

Про це повідомляє hromadske.

 

Тисячі людей зібралися на Майдані біля сцени, на якій, зокрема, писало: "Рух опору капітуляції". Сторінка з такою назвою у Facebook і анонсувала віче.

 

Згідно з даними поліції, в акції взяли участь приблизно 10 тисяч осіб, порушень порядку правоохоронці не зафіксували.

 

Учасники віча зачитали зі сцени вимоги до чинної влади. Вони вважають, що проведення виборів на окупованому Донбасі та надання особливого статусу цим територіям суперечить Конституції України. Демонстранти вимагають, аби українська влада не йшла на будь-які поступки. 

 

Серед вимог протесту також є заклик звільнити голову Офісу Президента Андрія Богдана.

 

Текст зачитав ветеран Павло Білоус, разом із ним на сцені були,зокрема,  представники від "Демократичної сокири", "Вільних людей", "Національного корпусу", партії "Європейська солідарність".

 

"Рух опору капітуляції" називає себе "понадпартійним об'єднанням патріотів та однодумців". В установчому документі зазначено, що заяву підписали: В’ячеслав Брюховецький, почесний президент Національного університету "Києво-Могилянська академія", Володимир Балух, політв’язень Кремля, дипломат Володимир Огризко, Дмитро Ярош, колишня очільниця МОЗ Уляна Супрун, експредставник України на переговорах у Мінську Роман Безсмертний та ін.

 

В анонсі акції були такі вимоги:

– заборонити впровадження особливого статусу для окремих районів Донеччини та Луганщини чи будь-яких інших регіонів України;

– заборонити впровадження амністії для бойовиків так званих "ДНР" і "ЛНР";

– заборонити відведення українських військ від лінії розмежування;

– заборонити утворення будь-яких недержавних воєнізованих формувань, зокрема народних міліцій, на території окупованого Донбасу;

– заборонити проведення виборів до будь-яких органів влади чи самоврядування на території ОРДЛО до отримання повного контролю по усій довжині українсько-російського кордону;

– вийти з безперспективного "мінського формату" та ініціювати "будапештський" формат перемовин.

 

Учасники акції після мітингу на Майдані Незалежності дійшли до Офісу Президента, де поскандували "Слуга виходь – народ прийшов!", "Ні капітуляції!", а відтак пішли з протестом і до Верховної Ради.

 

14 жовтня учасники акції "Ні капітуляції!" планують знову вийти на вулиці Києва, а також закликають проводити аналогічні акції в інших містах України.

 

07.10.2019