У Саудівській Аравії жінкам дозволили служити в армії.

Проте вони не зможуть здобути чин, вищий за сержантський.

 

 

Влада Саудівської Аравії вперше в історії країни дозволила жінкам служити в збройних силах. Про це повідомив інформаційний портал Gulfnews з покликом на саудівське військове відомство.

 

Міністерство оборони країни дозволило зарахувати жінок на військові посади в сухопутних, повітряних, військово-морських силах, протиповітряній обороні та ракетних військах, а також на посади медичних працівників при військових частинах. Там жінки зможуть отримувати звання від рядового до сержанта.

 

Раніше жінкам у рамках проведених в Саудівській Аравії реформ вже дозволили працювати в спецпідрозділах, в тому числі в тих, які займаються боротьбою з торгівлею наркотиками.

 

«Прийняття жінок до найважливішого відомства в королівстві – це важливий крок у правильному напрямі. У Міністерства оборони є великі перспективи, для реалізації яких можуть знадобитися тисячі жінок, котрі зможуть змінити свою позицію в суспільстві», – зазначив у коментарі для видання чиновник міністерства оборони Хасан Аль Шихірі.

 

За останні кілька років в Саудівській Аравії було скасовано низку обмежень, які діяли щодо жінок. Наприклад, їм дозволили відвідувати футбольні матчі (щоправда, пускають їх лише на спеціальні «сімейні трибуни»), водити автомобіль (щоправда, лише з дозволу чоловіка або опікуна), а також отримувати паспорт та виїжджати за кордон без дозволу родичів чоловічої статі.

 

Міжнародні правозахисні організації, своєю чергою, вважають такі реформи недостатніми. Жінки в Саудівській Аравії, наголошують вони, як і раніше, позбавлені багатьох базових для сучасного суспільства прав.

03.10.2019