Опубліковано всі підписи під "формулою Штайнмаєра" – від України, РФ, ОБСЄ і "Д/ЛНР".

 

Російське видання "Коммєрсант" опублікувало підписи всіх сторін під погодженнями так званої "формули Штайнмаєра" щодо вирішення конфлікту на Донбасі.

 

Журналісти видання виклали п'ять окремих фотокопій – кожна зі сторін узгоджувала "формулу" поодинці.

 

 

Так, під загальним текстом стоять підписи представників України та Росії у ТКГ – Леоніда Кучми та Бориса Гризлова, а також представника голови ОБСЄ Мартіна Сайдіка, і підписи від ОРДО й ОРЛО – Наталії Ніконорової та Владислава Дейнего.

 

Видання "Європейська правда" уточнює: тристороння контактна група у Мінську узгодила остаточний текст "формули Штайнмаєра" в редакції, запропонованій у вересні (закон про "особливий статус" набуває чинності після проведення виборів на Донбасі, котрі ОБСЄ визнає чесними та вільними), але спільного підписання документа не було.

 

На зустрічі у Мінську 18 вересня претензії Києва викликав не так зміст документу, як його оформлення. Російська сторона хотіла, щоби під "формулою" стояли одночасно підписи представника України та представників маріонеткових проросійських "урядів" у Донецьку та Луганську; Київ виступав проти.

 

На відміну від "Мінського протоколу" 2014 року, під яким підписалися і представник України у ТКГ Леонід Кучма, і лідери проросійських бойовиків Захарченко з Плотницьким, нині згоду України на "формулу Штайнмаєра" оформили інакше: окремими особистими листами на адресу ОБСЄ від представника України та від "республік" про те, що вони погоджуються з імплементацією "формули".

 

"Коммєрсант" додає: на попередньому засіданні ТКГ голова української делеґації відмовилася парафувати документ, заявивши, що це в Україні може спричинити новий Майдан.

 

Міністр закордонних справ Вадим Пристайко казав, що зрив процедури зумовлений певними технічними проблемами. 

 

Перед 1 жовтня вдалося вигадати схему, котра дозволила леґітимізувати формулу, не підписуючи її.

 

Відтак Президент України Володимир Зеленський на брифінґу у вівторок увечері повідомив: "Ми відповіли на лист Сайдіка, що ми погоджуємо текст формули".

 

Формула, котру погодив від України Леонід Кучма, виглядає в такий спосіб:

 

"Закон вступає в силу о 20:00 за місцевим часом в день голосування на позачергових місцевих виборах в окремих районах Донецької та Луганської областей, призначених та проведених згідно з Конституцією України та спеціальним законом України, котрий реґулює позачергові місцеві вибори у згаданих районах. Він діятиме на тимчасовій основі до дня публікації підсумкового звіту місії БДІПЛ ОБСЄ зі спостереження за виборами, згідно з усталеною практикою БДІПЛ ОБСЄ, про відповідність у цілому позачергових місцевих виборів стандартам ОБСЄ і міжнародним стандартам для демократичних виборів, а також українському законодавству, в якому дається відповідь на питання, погоджене у "нормандському форматі", схвалене у Тристоронній контактній групі та направлене Україною в її листі-запрошенні та Керівництвом ОБСЄ Директору БДІПЛ.

 

Цей Закон продовжує діяти на постійній основі у випадку, якщо в остаточному звіті БДІПЛ ОБСЄ буде зроблено висновок про відповідність з усталеною практикою БДІПЛ ОБСЄ, що позачергові місцеві вибори в окремих районах Донецької і Луганської областей були проведені в цілому згідно зі стандартами ОБСЄ і українським законодавством, при відповіді на питання, погоджене у "нормандському форматі", схвалене у Тристоронній контактній групі та направлене Україною в її листі-запрошенні та Керівництвом ОБСЄ Директору БДІПЛ".

 

 

02.10.2019