Конґрес вимагає від Джуліані документів з «українського кейсу».

Вони потрібні для розслідування в рамках процедури імпічменту президента Дональда Трампа

 

 

Троє голів комітетів Палати представників Конґресу США, які ведуть розслідування в рамках процедури імпічменту американського президента, надіслали в понеділок, 30 вересня, особистому правнику Дональда Трампа Руді Джуліані офіційний запит про надання документів. Про це повідомив американський телеканал CBS News.

 

Голова комітету зі закордонних справ Еліот Енґел (Eliot Engel), голова комітету з нагляду і реформ Елайджа Каммінґс (Elijah Cummings) та голова спеціального комітету з розвідки Адам Шіфф (Adam Schiff) вимагають до 15 жовтня надати всі матеріали, включно з кореспонденцією, записами телефонних розмов, електронними листами, СМС-повідомленнями тощо, які б могли стосуватися, як сказано в листі, «спроб президента і його адміністрації чинити тиск на Україну з метою вплинути на президентські вибори 2020 року» в США.

 

Конґресмени обґрунтовують свій запит словами самого Джуліані, котрий раніше заявляв, що просив представників української влади розслідувати діяльність Джо Байдена і його сина Гантера. Сам Джуліані згодом зрікся власних слів, однак він неодноразово стверджував, що спілкувався з представниками української влади, в тому числі щодо теми, як він стверджує, «втручання України у вибори 2016 року на боці противників Трампа». Конґрес цікавить, чи координував Джуліані свої дії з представниками адміністрації Трампа.

 

Сам Джуліані стверджує, що у нього є докази того, що низка українських офіційних осіб в кампанії 2016 року «грали проти Трампа». Також він наполягав на тому, що колишній український генпрокурор Віктор Шокін був звільнений 2016 року з посади під тиском Байдена за те, що розслідував справу проти Гантера Байдена.

 

Нагадаємо, що 24 вересня спікерка Палати представників Конґресу США Ненсі Пелосі оголосила про початок процедури імпічменту президента Дональда Трампа. А 25 вересня Білий дім на тлі розростання скандалу оприлюднив стенограму телефонної розмови Трампа зі Зеленським. З неї можна зробити висновок, що американський лідер тиснув на свого українського колегу, закликаючи його провести розслідування щодо кандидата на посаду президента США Джо Байдена і його сина Гантера, котрий працює в українській компанії Burisma.

01.10.2019