Проти президента США розпочато процедуру імпічменту.

Причиною стала липнева телефонна розмова Дональда Трампа з Володимиром Зеленським.

 

 

Спікерка Палати представників Конґресу США, представниця Демократичної партії Ненсі Пелосі (Nancy Pelosi) у вівторок ввечері, 24 вересня, оголосила про початок процедури імпічменту президента Дональда Трампа. Приводом для такого кроку послужив скандал, що розгорівся через телефонну розмову Трампа з його українським колегою Володимиром Зеленським 25 липня. Про це повідомила інформаційна аґенція Reuters.

 

«Ніхто не стоїть вище за закон. Президент Дональд Трамп порушив положення Конституції США під час телефонної розмови з українським президентом Володимиром Зеленським. Це є приводом для проведення розслідування і запуску процедури імпічменту, – заявила Пелосі, виступаючи на Капітолії перед законодавцями та журналістами за підсумками зустрічі з конгресменами-демократами.

 

Лідер республіканців у Палаті представників Кевін Маккарті (Kevin  McCarthy) заявив у вівторок, що він не підтримує ініціативи демократів про початок розслідування з приводу можливості імпічменту. «Спікер Пелосі є спікером цієї Палати, але вона не говорить від імені Америки, коли мова йде про це питання. Вона не може одноосібно вирішити, чи проводимо ми розслідування про імпічмент», – заявив Маккарті. Без підтримки імпічменту в Сенаті, де більшість належить республіканцям, процедура не досягне успіху.

 

Дональда Трампа звинувачують у чиненні тиску на українського колегу під час згаданої телефонної розмови. Існує підозра, що адміністрація Трампа могла заморозити перерахування військової допомоги, яка була призначена в рамках Ініціативи з підтримки безпеки України, щоб посилити тиск на Київ. Зокрема, Трамп нібито просив активізувати в Україні розслідування проти колишнього віце-президента Джозефа Байдена, який має намір конкурувати з чинним президентом на наступних виборах в листопаді 2020 року, і проти його сина Гантера.

 

 

25.09.2019