Куртові Волкеру закидають зловживання службовим становищем.

Спецпредставник США щодо України міг таємно лобіювати американських зброярів.

 

 

Ціла низка американських видань звинуватила Курта Волкера, котрий нещодавно подав до демісії з посади спецпредставника Державного департаменту США щодо України, що він, можливо, лобіював інтереси компанії-виробника озброєнь Raytheon, використовуючи службове становище. Зокрема про це повідомило в неділю, 29 вересня, інтернет-видання Politico.

 

Конкретно йдеться про контракти на поставку до України летального зброї, зокрема протитанкових ракетних комплексів Javelin виробництва Raytheon. Угоду було укладено завдяки Волкеру, котрий активно виступав за надання Україні військової допомоги з боку США.

 

Нагадаємо, що на посаду спецпредставника США щодо України Курта Волкера призначив колишній голова американського зовнішньополітичного відомства Рекс Тіллерсон сьомого липня 2017 року. При цьому, за даними Politico, дипломат поєднував цю роботу з низкою інших оплачуваних посад, зокрема виконавчого директора аналітичного центру McCain Institute, який отримував фінансування від згаданої компанії Raytheon.

 

Як вже подавало наше видання, у суботу, 28 вересня, Курт Волкер подав до демісії. Напередодні його викликали до Палати представників Конґресу США. Там його розпитували про контакти американського президента Дональда Трампа з українським колегою Володимиром Зеленським у рамках підготовки до процедури імпічменту Трампа.

 

Волкер був згаданий в листі невідомого інформатора, з якого розпочався «телефонний скандал». У тексті йдеться, що Волкер і амбасадор Сполучених Штатів у Євроунії Ґордон Сондленд зустрічалися зі Зеленським та іншими українськими політиками 26 липня і, ймовірно, давали поради українському керівництву про те, як реаґувати на вимоги Трампа. Ймовірно, вони передали Зеленському вказівки Трампа щодо розслідування проти сина колишнього віцепрезидента США Джо Байдена.

30.09.2019