Богдан входив у делеґацію Азарова, котра привезла з Росії відмову від Асоціації з ЄС.

 

Андрій Богдан, який нині очолює Офіс Президента України, входив до складу урядової делегації на чолі з Миколою Азаровим, котра літала на переговори в Санкт-Петербург 19-20 листопада 2013 року. Уже наступного дня після повернення делегації з РФ український уряд різко задекларував зміну геополітичного курсу в бік Росії, зупинивши підготовку до підписання Україною Угоди про асоціацію з Євросоюзом. Рішення уряду викликало спротив українців – і відтак розпочалася Революція гідності.

 

Про це йдеться у сюжеті проєкту журналістських розслідувань "Схеми" на "Радіо Свобода".

 

 

Інформацію про поїздку Андрія Богдана в Росію підтверджують дані про перетин кордону, які журналістам вдалося отримати із внутрішньої системи прикордонників РФ.

 

Прізвище Богдана також зазначене у складі делегації – цей документ "Схеми" отримали із Кабінету Міністрів у відповідь на свій запит.

 

Крім Андрія Богдана, який на той час мав посаду урядового уповноваженого з питань антикорупційної політики та радника Миколи Азарова, в делегацію на чолі з прем’єр-міністром також входив віце-прем’єр Юрій Бойко, посол України в РФ Володимир Єльченко, ще декілька міністрів та їхніх заступників.

 

Публічно відомо, що Микола Азаров взяв участь у засіданні голів урядів країн СНД, а також мав окрему зустріч з російським прем’єром Дмитром Медведєвим.

 

Уже наступного дня після повернення делегації з Санкт-Петербурга, 21 листопада 2013 року, український уряд ухвалив рішення "призупинити процес підготовки до укладання Угоди про асоціацію між Україною з однієї сторони та Європейським Союзом з іншої". Цю угоду мали підписати у Вільнюсі 29 листопада 2013 року. Тодішній Президент Віктор Янукович полетів до Литви, але так і не підписав документа, попри те, що на Майдані Незалежності вже розпочалися протести.

 

Журналісти також встановили, що вже в розпал Майдану Микола Азаров нагородив Андрія Богдана почесною грамотою Кабінету Міністрів України. Відповідне клопотання датоване 23 грудня 2013 року.

 

 

"Виходить, Андрій Богдан прийняв цю нагороду в той час, коли на Хрещатику вже стояли намети протестувальників. Він узяв цю нагороду вже після того, як «Беркут» побив студентів. І отримав її від прем’єр-міністра Азарова, уряд якого і зупинив євроінтеграцію. З яким він разом літав на перемовини в Санкт-Петербург напередодні", – зазначають автори журналістського розслідування.

 

Богдан залишався працювати в уряді протягом усієї Революції гідності і був звільнений допіру 5 березня 2014 року вже за нового прем’єр-міністра Арсенія Яценюка.

 

Андрій Богдан підпадає під закон "Про очищення влади", втім, йому на цей закон наплювати. Команда Зеленського на момент Богданового призначення заявляла про те, що закон про люстрацію не є директивним, оскільки оскаржується в Конституційному суді. Згодом Зеленський перейменував свою канцелярію, а відтак змінив і назву посади для Андрія Богдана – замість портфеля голови Адміністрації Президента він отримав пост керівника Офісу Президента; такої посади у "люстраційному" законі не згадано.

 

27.09.2019