Офіс Президента підтвердив консультації з головою СБУ часів Януковича.

 

Голова Офісу Президента України Андрій Богдан підтвердив, що голова Служби безпеки України часів режиму Віктора Януковича (2010–2012) Валерій Хорошковський здійснює консультації для президентської команди. Зі слів Богдана, Хорошковський надає поради в питаннях митниці, бо й сам раніше проявився як ефективний голова Митної служби України (2007–2009).

 

Про це Андрій Богдан сказав у інтерв'ю "Українській правді"

 

 

"Коли ми прийшли до питання митниці, контрабанди і доходів бюджету, ми зустрічалися з багатьма експертами, спеціалістами, митниками, економістами. І всі сказали, що коли Валерій Іванович [Хорошковський] був головою митниці, то доходи за 2 роки зросли в 4 рази. І всі – і його недруги, і друзі його, і різні політичні табори – рекомендували нам прислухатися. Тому що крім теоретиків в Україні є тільки один практик, який реально це реалізовував. Так, він нас консультує", – заявив Богдан.

 

Водночас голова Офісу Президента зазначив, що справжнім керівником Митної служби є Максим Нефьодов, однак команда Президента ним не задоволена.

 

"Реальним керівником митниці є Максим Нефьодов. Я в нього дуже сильно вірю, і це моє особисте, і надія, до якої я доклав максимум зусиль, щоб дати можливість йому працювати, щоб він реалізував ці свої ідеї. На жаль, у нього зараз не дуже вдається. Або, скажемо так, дуже не вдається", – сказав Богдан.

 

Офіс Президента хоче розібратися, чому з митницею не ладнається. "Стара система, розуміючи, що не буде в новій реальності, робить усе, щоб саботувати як діяльність Нефьодова, так і життя країни. Тому доходи від митниці впали дуже суттєво, і це велика проблема", – заявив голова ОП.

 

З огляду на це, Богдану здається важливим дослухатися до Валерія Хорошковського."Він вивчає, де критичні точки, як це змінити, як виправити. Які процеси які мають наслідки, і дає якісь рекомендації. Ми тільки починаємо цю роботу, і я маю надію, що вона приведе до позитивних результатів", – сказав голова ОП.

 

Богдан вважає, що Хорошковського недоцільно призначати в офіційні структури, а натомість слід користати з його порад.

 

"З точки зору нашої ідеології, що ми не беремо тих людей, які мають бекграунд політичний, – то ні, неможливо. З точки зору ефективності, на мій – винятково на мій – погляд: це було би, напевно, правильне рішення", – сказав Андрій Богдан, котрий в уряді Миколи Азарова працював уповноваженим з питань антикорупційної політики.

 

 

31.10.2019