Помер багатолітній професор Івано-Франківської духовної семінарії Іван Козовик.

 

 

Сьогодні, 27 вересня, на 92-му році життя та 26-му році священничого служіння помер багатолітній професор Івано-Франківської духовної семінарії, Теологічного інституту (нині – Академія Івана Золотоустого), Івано-Франківської медичної академії митр. прот. Іван Козовик. Про це інформує прес-служба Івано-Франківської архиєпархії.

 

Розпорядок заупокійних богослужінь за слугою Божим отцем Іваном Козовиком

 

27 вересня, п'ятниця

 

19:00 – священичий парастас в Архикатедральному соборі (м. Івано-Франківськ)

 

28 вересня, субота

 

09:30 – Чин священичого похорону в Архикатедральному соборі (м. Івано-Франківськ).

 

 

Митрофорний протоієрей Іван Козовик народився 12 лютого 1928 року в селі Данилівці, тепер Зборівського району Тернопільської області. 1941 року вступив до ювенату (малої семінарії) отців редемптористів. Закінчивши курс навчання, 1944-го вступив до новіціяту Чину Найсвятішого Ізбавителя.

 

1957 року закінчив факультет класичної філології Львівського університету ім. Івана Франка. Від 1957 року – викладач Івано-Франківської медінституту, 1971-1978 рр. – викладач, завідувач кафедри латинської мови, 1978-1994 – завідувач курсу латинської мови при кафедрі іноземних мов, доцент.

 

Від 1994 року був одним із засновників і перших професорів Івано-Франківського теологічно-катехитичного духовного інституту, від 1995 – віцеректор, а відтак – декан філософського і богословського факультету Івано-Франківської теологічної академії (нині – Академія Івана Золотоустого).

 

Був серед засновників осередку Товариства української мови в медінституті. Після виходу УГКЦ з підпілля очолив Спілку християнського відродження. 13 серпня 1994 відбулися його ієрейські свячення, які довершив єпископ-ординарій Івано-Франківської єпархії УГКЦ світлої пам’яті владика Софрон Дмитерко.

 

Доки мав сили, отець Іван Козовик щоденно відправляв ранкову Службу Божу в катедральному соборі Воскресіння Христового. Часто виступав в радіопередачах на богословську тематику, плідно працював як науковець.

 

У його творчому доробку – понад 50 праць на науково-методичну, філологічну, історичну, релігійну та філософську тематику. Серед них: «Словник античної міфології»; «Історія філософії»; «Екзорцизм: міф чи реальність?»; «Чи людина має душу? Яка вона?»; «Екзорцизм: міф чи реальність? – Вид. 2-ге, випр. і доп.».

 

Автор і співавтор трьох підручників латинської мови для медінститутів і медичного училища, підручників для студентів-богословів «Онтологія», «Космологія», «Історія філософії» і «Антропологія», перекладу з польської мови книги Папи Івана Павла II «Дар і Таїнство», низки статей з античної літератури, краєзнавства і релігієзнавства. Працював над виданням «Катехизму Католицької Церкви» українською мовою, адже був одним із найкращих в Україні знавців класичної латини і греки.

 

За свою працю був нагороджений найвищими церковними нагородами – митрою, а також двома золотими хрестами з прикрасами.

 

27.09.2019