Євроунія нагадала Зеленському і Трампові обсяги допомоги Києву.

Таким чином Брюссель відреагував на оприлюднення телефонної розмови американського та українського президентів.

 

                              Мая Косьянчіч

 

У Брюсселі відреагували на скарги президента США Дональда Трампа і його українського колеги Володимира Зеленського під час липневої телефонної розмови, що, мовляв, європейські країни замало допомагають Україні.  Представниця зовнішньополітичної служби Європейської Унії Мая Косьянчіч (Maja Kocijančič) у відповідь назвала підтримку з боку Євросоюзу «безпрецедентною».

 

«Підтримка Євроунії щодо України за минулі п'ять років була безпрецедентною і послідовною. Як випливає з оприлюдненої 24 вересня фактологічної довідки, з 2014 року ЄУ і європейські фінансові інститути надали понад 15 млрд євро у вигляді грантів і позик для підтримки процесу реформ з чіткими умовами для подальшого поступу», – цитує її слова інформаційний портал PolitiFact.

 

Косьянчіч додала, що ЄУ встановила свій рівень фінансової підтримки і тісно взаємодіяла зі США та іншими партнерами «для захисту територіальної цілісності, суверенітету і незалежності» України. Представниця зовнішньополітичної служби Євроунії зазначила, що мова йде не тільки про «значну фінансову й технічну допомогу», а також і про «конкретні й скоординовані обмежувальні заходи у відповідь на незаконну анексію Росією Криму та Севастополя, російську агресію на сході України і незаконне привласнення українських державних коштів».

 

Як вже повідомляло наше видання, у середу, 25 вересня, було оприлюднено телефонну розмову між Зеленським і Трампом, яка відбулася 25 липня. Під час неї американський президент, зокрема, зазначив: «…ми дуже багато робимо для України. Ми витрачаємо багато сил і багато часу. Набагато більше, ніж роблять європейські країни, – і вони повинні допомагати вам більше, ніж вони це роблять. Німеччина майже нічого не робить для вас. Все, що вони роблять, – це говорять. І я думаю, що про це ви дійсно повинні спитати в них. Коли я розмовляв з Анґелою Меркель, вона говорила про Україну, але нічого не робила. Багато європейських країн роблять так само». 

 

Український президент на це відповів: «Так, ви абсолютно праві. Не тільки 100%, але насправді 1000%. І я можу сказати вам наступне: я розмовляв з Анґелою Меркель і зустрічався з нею. Я також зустрівся і поговорив з Макроном, і я сказав їм, що вони не роблять стільки, скільки їм треба робити в питанні санкцій. Вони не застосовують санкцій. Вони не роблять стільки, скільки повинні робити для України».

26.09.2019