Команда Міністерства охорони здоров'я скаржиться прем'єрові на утиски нового керівництва.

 

Державні службовці Міністерства охорони здоров'я написали відкритого листа до прем'єр-міністра України Олексія Гончарука, в котрому поскаржилися на тиск нового керівництва МОЗу і на спробу витиснути з відомства технократів, призначених за каденції Уляни Супрун.

 

 

Текст відкритого звернення опублікувала генеральна директорка директорату стратегічного планування та євроінтеграції МОЗ України, співзасновниця благодійного фонду "Таблеточки" Ірина Литовченко. З її слів, тиск походить від виконувача обов'язків міністра Михайла Загрійчука.

 

"В.о. міністра Михайло Загрійчук у присутності 50 співробітників, двох директоратів пропонує генеральним директорам покинути свої посади добровільно, оскільки в команді не потрібні державні службовці, які мають власну, професійно обґрунтовану позицію і законно висловлюють її. У разі відмови нам обіцяють "знайти спосіб вас позбутися", – йдеться в листі.

 

Підписанти заявили, що Загрійчук заявив про плани управляти міністерством "за поняттями, а не за вашими правилами".

 

"Українці мають право знати, що дії керівництва всередині міністерства кардинально відрізняються від того, що потрапляє в публічні заяви. У перший день роботи керівництво заявило, що продовження реформи охорони здоров'я – пріоритет і консолідована позиція Президента України, Верховної Ради України, уряду і Міністерства охорони здоров'я. Насправді робота міністерства фактично паралізована останні 3,5 тижні", – прокоментувала Литовченко.

 

Службовці МОЗ скаржаться на те, що керівництво не підписує документів про закупівлю і постачання ліків для тяжко хворих пацієнтів; блокує закупівлі машин екстреної медичної допомоги в пілотних регіонах; призупинило процес автономізації Інституту раку, Інституту серця, "Охматдиту" й Інституту дитячої кардіології; блокує нормативні акти і необхідні рішення для нормальної роботи Національної служби здоров'я; не затверджує реєстру цін на ліки з нацпереліку.

 

Автори листа просять прем'єр-міністра Гончарука втрутитися в ситуацію і захистити команду міністерства від політичного тиску.

 

Уляна Супрун стала на захист службовців міністерства. Колишня очільниця МОЗу наголосила, що державні службовці є професіоналами справи, а не політичними вислужниками.

 

"Нове керівництво хоче “своїх” людей на посадах, якими можна керувати в ручному режимі. Але державні службовці працюють в інтересах громадян, а не міністрів чи депутатів. Вони не є “чиїмись”, не є “людьми Супрун” і мають повне право озвучувати свою позицію, коли не погоджуються з чимось", – зазначила вона.

 

"Директорати міністерства працюють не задля реалізації бажань конкретної людини чи політика. Вони складали присягу народу України та будуть працювати на користь українців за будь-яких обставин. І саме такі державні службовці потрібні Україні", – підкреслила пані Супрун.

 

Колишня очільниця МОЗу нагадала, що державні службовці пройшли складні конкурси в багато етапів, "із прозорими правилами та оцінюванням".

 

"Одна із цінностей державної служби – незалежність. Люди, які нині працюють у МОЗ України, не підуть на компроміс зі злом. Вони будуть відстоювати своє право працювати на користь українського народу. Професійні та незалежні держслужбовці – це експерти, які не є "чиїмись людьми". Вони є частиною нової культури. Натомість служба на користь еліти – це інституційне рабство", – резюмувала Супрун.

 

Вона закликала замислитися: чи потрібна Україні країна, де панує “совєцька еліта”, а чи все ж та, "де право голосу мають справжні експерти, які захищають інтереси громадян".

 

Михайло Загрійчук підтвердив у коментарі LB.ua, що він дійсно пропонував написати заяву про звільнення гендиректору директорату медичних послуг Оксані Сухоруковій після того, як у них відбулася розмова на тему роботи директорату.

 

“Ми провели перевірку всіх служб, які є в міністерстві, і у нас виникло дуже багато запитань. Я з нею поговорив – не змушував, не погрожував, просто сказав, що наші погляди не збігаються. В її директораті працюють порядні і професійні люди, але ті завдання, які ставилися попереднім керівництвом, шкодять системі охорони здоров'я", – прокоментував в. о. міністра (очільниця МОЗу Зоряна Скалецька наразі перебуває у Сполучених Штатах Америки). 

 

Загрійчук вважає, що учасники протесту попросту бояться аудиту, ініційованого командою нового міністра. "Моя думка – вони злякалися аудиту міністерства, що зараз буде проведена перевірка всієї їхньої діяльності, всіх грантів, які вони проїдали", – сказав Загрійчук.

 

25.09.2019