Антикорупційний суд відмовився від справи "диктаторських законів".

 

Судді Вищого антикорупційного суду України під час підготовчого судового засідання в кримінальному провадженні про ухвалення "диктаторських законів" 16 січня 2014 року, обвинуваченими в якому є екс-керівник фракції від Партії регіонів Олександр Єфремов, а також колишній народній депутат ПР Олександр Стоян і Комуністичної партії – Сергій Гордієнко, визначили, що ця справа не підсудна ВАКС.

 

 

Про це повідомила аґенція "Інтерфакс-Україна".

 

"Колегія суддів дійшла висновку, що кримінальне провадження не належить до предметної підсудності Вищого антикорупційного суду", – сказав суддя ВАКС, зачитуючи рішення у вівторок.

 

З огляду на це, до Апеляційної палати ВАКС унесуть подання для ухвалення рішення про направлення справи до іншого суду. Водночас, згідно з рішенням апеляційної інстанції, справу може знову повернути і до ВАКС.

 

Суд ухвалив рішення з огляду на те, що 22 вересня набули чинності зміни до Кримінального процесуального кодексу України, котрі розмежовують підсудність щодо кримінальних проваджень за корупційними злочинами між місцевими судами та ВАКС.

 

Прокурори під час слухань висловлювали впевненість, що справа може і має розглядатися у ВАКС.

 

Екс-керівника фракції Партії регіонів обвинувачують у вчиненні злочинів, передбачених ч. 2 ст. 364 ККУ – зловживання владою або службовим становищем, якщо воно спричинило тяжкі наслідки, ч. 5 ст. 27 ККУ – співучасть у злочині (пособництво), а також – ч. 2 ст. 366 ККУ – службове підроблення, якщо воно спричинило тяжкі наслідки (підроблення офіційних документів). Співучасників кримінального провадження – екс-нардепів від Партії регіонів та Компартії України – обвинувачують у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 364 та ч. 2 ст. 366 КК.

 

21 листопада 2015 року Генеральна прокуратура України завершила досудове розслідування у кримінальному провадженні за фактом ухвалення "диктаторських законів" на початку 2014 року стосовно Єфремова, Стояна, Гордієнка. Екс-нардепів підозрюють у скоєнні злочинів, передбачених ч. 2 статті 364 (зловживання владою або службовим становищем), ч. 2 статті 366 (службове підроблення) КК України".

 

24.09.2019