Кіберполіція спіймала 18-річного гакера з Франківщини.

 

18-річний мешканець Івано-Франківщини поширював шкідливе програмне забезпечення для віддаленого керування ураженим комп’ютером. Він отримував повний доступ до комп’ютера, зокрема конфіденційну інформацію користувача, логіни й паролі до всіх його облікових записів, а також онлайн-банкінгу, – інформує департамент кіберполіції Нацполіції України.

 

 

Працівники Карпатського управління кіберполіції з’ясували, що юнак придбав вірус у DarkNet. Модифікувавши його, хлопець поширював шкідливе програмне забезпечення серед друзів, знайомих, а також розмістив на відкритих джерелах, щоб його могли завантажити всі охочі. При цьому замаскував файл як веб-браузер, а також як файл для оновлення комп’ютерних ігор.

 

За місцем проживання гакера провели обшук. Вилучено комп’ютерну техніку, яку він використовував для своїх нечесних цілей. Під час попереднього огляду техніки працівники кіберполіції виявили активні сесії з панеллю адміністрування шкідливого програмного забезпечення. А ще – низку підключень до персональних комп’ютерів потерпілих.

 

Слідчі поліції Івано-Франківської області розпочали досудове розслідування за ч. 2 ст. 361 (Несанкціоноване втручання в роботу комп'ютерів, автоматизованих систем, комп'ютерних мереж чи мереж електрозв'язку) КК України. У разі доведення провини молодикові загрожує до шести років ув’язнення. Вилучену техніку скерували на експертизу. Поліція встановлює всіх жертв гакера. 

 

 

Правила кібергігієни, яких варто дотримуватися, щоб уберегти свій комп’ютер від таких втручань:

 

• встановлювати актуальні оновлення операційної системи;

• використовувати антивірусні програми та постійно оновлювати їх;

• не здійснювати завантаження невідомих і підозрілих файлів або архівів;

• не переходити за підозрілими електронними посиланнями (в соцмережах, пошті тощо).

 

У разі виявлення на своєму комп’ютері спроб компрометації варто повідомити про в це кіберполіцію.

23.09.2019