У Львові звучали голоси «Простору синагог».

 

Заходи з нагоди Європейських днів єврейської культури та спадщини цього року вже вдвадцяте відбуваються в різних містах Європи. 22 вересня громада Львова та міські інституції також згадували історію та вшановували пам’ять жертв табору примусових робіт «Янівська» та Львівського ґетто.

 

Фото: facebook.com/TerritoryTerror

 

Об 11:30 відбувся меморіальний захід «Година пам’яті» – представники єврейської громади Львова читали імена українських Праведників народів світу на території колишнього табору примусових робіт «Янівська» в урочищі Піски (вул. Омеляна Ковча).

 

Читання імен українських Праведників народів світу на місці, яке в часи Голокосту було однією з локацій масових розстрілів в'язнів Львівського ґетто та Янівського концтабору, покликане актуалізувати пам’ять про людей, які ризикували власним життям заради порятунку євреїв у період Голокосту, – зазначають організатори заходу. Вони нагадують, що за допомогу євреям в окупованій Україні найчастіше карали смертю самого рятівника і всю його сім'ю. Попри це, люди ризикували. Як символ вдячності єврейський народ ініціював для таких людей почесне звання – Праведник народів світу.

 

У центрі Львова (біля синагоги Турей Загав (Золота Роза)) о 15:30 влаштували перформанс «Голоси «Простору синагог» на вшанування пам’яті мешканців міста, пов’язаних із єврейською громадою.

 

 

Перформанс «Голоси «Простору синагог» – це рефлексії дослідників над цитатами зі спогадів про довоєнне життя Львова, Голокост і життя після нього. Запрошені спікери – Мирослав Маринович, Андрій Усач та Йоанна Лісек – прочитали цитати, записані на плитах Простору синагог (вул. Староєврейська, 37).

 

Окрім того, в рамках меморіальних заходів упродовж дня з 10:00 до 18:00 у Меморіальному музеї тоталітарних режимів «Територія терору» діяла виставка «Табір примусових робіт “Янівська” – індустрія терору». На виставці представлено історію табору примусових робіт “Янівська”, який протягом німецької окупації 1941-1944 рр. був одним з основних центрів здійснення нацистського терору у Львові та Західній Україні.

 

О 16:30 відбувся перформанс ансамблю Shtrudl, а о 18:00 усі охочі змогли долучитися до екскурсії єврейським кварталом Львова.

 

У межах Європейських днів єврейської культури у Львові вже традиційно вшановують, згадують і спільно переосмислюють страшну й болючу сторінку минулого – історію жертв табору примусових робіт “Янівська” та Львівського ґетто. У часи Другої світової війни табір примусових робіт “Янівська” був місцем жахіть Голокосту у регіоні, а Львівське ґетто – третім за величиною у Східній Європі.

 

 

Торік роковини Голокосту у Львові дали поштовх до об’єднання міських закладів культури й освіти, міжнародних організацій, благодійних фондів, єврейської громади та влади міста до актуалізації складної та замовчуваної впродовж років історії. Упродовж року в межах загальноміського проекту “Lwów, לעמבערג‎, Львів, Lemberg’43: Місто, яке (не)пережило” реалізовували академічні, культурні, мистецькі події, виставки та конференції у просторі міста, що актуалізували дослідження теми Голокосту.

 

Організаторами заходів стали управління культури Львівської міської ради, управління охорони історичного середовища, ReHERIT, Благодійний фонд Брей Бріт «Леополіс» імені Еміля Домбергера, громада прогресивного юдаїзму «Тейва».

23.09.2019