Львів зустрів моряка Андрія Оприска.


 

Сьогодні, 19 вересня, на залізничному вокзалі у Львові громадськість, журналісти, представники влади та всі охочі зустрічали матроса Військово-морських сил України Андрія Оприска. Виходець із Львівщини є одним із 24 моряків, які від листопада минулого року перебували в полоні у Росії, та одним з 35 чоловіків, які 7 вересня повернулися в Україну після незаконного утримання в РФ.

 

Під час короткого брифінгу на пероні головного залізничного вокзалу у Львові Андрій Оприско подякував усім українцям за підтримку, розповів, що допомагало не зламатися в полоні. Він пообіцяв журналістам зустрітися днями для довшої розмови, а наразі поспішив додому.

 

«Підтримку відчували. Але листи приходили із запізненням, і то не від рідних, а від інших людей. Лютневі листи прийшли десь у серпні. Але ми не зламалися. Вони хотіли того, але ми їм на зло спортом займалися. Ми знали, чого вони від нас чекали, і робили все навпаки», – сказав моряк.

 

 

Андрій Оприско мешкає в селі Надітичі Миколаївського району Львівщини з 75-річною мамою Ольгою Оприско, вчителькою на пенсії. В Андрія є двоє дітей – 24-річна донька й 17-річний син, які живуть у Києві.

 

Серед інших Андрія Оприска привітали з поверненням додому й представники влади, зокрема заступник міського голови Львова Андрій Москаленко та директор департаменту «Адміністрація міського голови» Євген Байко. Від імені мера Львова Андрія Садового вони запросили моряка на зустріч за кавою. А голова ЛОДА Маркіян Мальський подарував Андрієві Оприску сертифікат на оздоровлення у Трускавці та вишиванку, побажавши, щоб вона стала морякові надійним оберегом.

 

Андрій Оприско, моторист-електрик МБАК «Вишгород», підписав контракт на службу у Військово-морських силах ЗСУ 2016 року. У листопаді 2018-го, коли артилерійські катери «Бердянськ» і «Нікополь» та буксир «Яни Капу» виходили з Керченської протоки дорогою з Одеси до Маріуполя, російські прикордонники відкрили по них вогонь на ураження, а відтак 24 українських моряків узяли в полон.

 

19.09.2019