Таджикистан і Киргизстан домовилися розвести своїх вояків на кордоні.

Домовленості досягнуто після збройної сутички, внаслідок якої загинули люди.

 

 

Представники Бішкека і Душанбе зустрілися в середу зранку, 18 вересня, у Согдійській області Таджикистану. Сторони домовилися відвести додаткові сили і бойову техніку від кордону. Про це повідомив киргизький інформаційний портал Kaktus.

 

Мова йде саме про ту ділянку кордону, де двома днями раніше відбулася перестрілка, яка призвела до загибелі кількох прикордонників. Сторони також вирішили, що киргизькі прикордонники приберуть спостережну вишку на кордоні, а таджицька сторона не будуватиме свою.

 

Як вже повідомляло наше видання, на кордоні Таджикистану і Киргизстану в понеділок, 16 вересня, стався збройний конфлікт, під час якого загинуло троє киргизьких прикордонників і 13 осіб було поранено. Державна прикордонна служба Киргизстану заявила, що таджицька сторона першою застосувала зброю, обстрілявши киргизький прикордонний пост Максат, а потім тимчасовий прикордонний пост Сай у Лейлекському районі Баткенської області. 

 

Прикордонники Таджикистану, своєю чергою, звинувачують в усьому киргизьку сторону. «Киргизька сторона в порушення домовленостей перекинула до цієї ділянки кордону додаткові збройні сили в кількості 250–300 осіб. Пішовши на провокацію, вони відкрили вогонь у бік беззбройних громадян махалли Бахор, внаслідок чого був поранений один громадянин Республіки Таджикистан», – повідомляв пресцентр Державних прикордонних сил Таджикистану.

 

Загалом конфлікт на кордоні тривав уже кілька днів. Мешканці обох країн звинувачували один одного в незаконному будівництві на спірних територіях. Вони продовжили будівництво, незважаючи на домовленість країн зупинити всі роботи.

 

Це не перший інцидент на кордоні двох країн. У липні через сутички на кордоні поблизу киргизького села Аксай загинула одна людина і 14 отримали поранення.

 

Протяжність кордону між двома країнами становить понад 970 кілометрів, проте з них демарковані трохи менше 600 км.

18.09.2019