Кабінет Міністрів подав проєкт бюджету до Верховної Ради.

 

Кабінет Міністрів України затвердив проєкт державного бюджету на 2020 рік і передав його до Верховної Ради.

 

Уряд розглянув проєкт фінансового кошторису на своєму засіданні у неділю, в останній день, передбачений Бюджетним кодексом для остаточної передачі до парламенту, – 15 вересня. 

 

 

“У нас було тільки два тижні, щоб опрацювати цей документ, тому це – перший варіант, – заявив на брифінґу прем'єр-міністр України Олексій Гончарук. – Він ґрунтується на макропоказниках, які були затверджені ще навесні".

 

Водночас Гончарук не виключив, що за якийсь, час після затвердження програми уряду парламентом і розглядом інструментів економічного зростання, Міністерство економіки перегляне макропоказники, а відтак уряд ініціює відповідні зміни.

 

Голова уряду ставив перед собою мету запровадити цілковито новий підхід до фінансування видатків. “Ми дотримуємося принципу, що держави в економіці повинно ставати менше. Бюджет-2020 буде бюджетом ефективності, після якого буде бюджет економічного зростання. Ми плануємо зменшувати видатки на обслуговування державного апарату, бо багато державних грошей витрачається неефективно", – сказав Гончарук.

 

Прем'єр також обмірковує податкову реформу. "Цей уряд не буде підвищувати податки, їх слід поступово зменшити. Але зробити рівними для всіх. Бо коли податки високі, але їх платять далеко не всі, то це меганесправедливо. І ми це змінимо”, – підкреслив Олексій Гончарук.

 

Міністр фінансів Оксана Маркарова (працювала ще в уряді Володимира Гройсмана) заявила, що проєкт бюджету України побудовано на чинному макроекономічному прогнозі з валютним курсом 28,02 грн за долар. "Курс долара вказаний в макропрогнозі. Макропрогноз затверджений в травні цього року, викладений він на сайті, публічний. В ньому всередині курс долара в наступному році – 28,02. І це той курс, на якому поки що будується цей бюджет", – сказала голова Мінфіну, згідно з повідомленням УНІАН.

 

Проєкт передбачає дохідну частину обсягом у 1 079 500 млн грн. При цім очікуваний дефіцит становить 2,09% ВВП. На думку Оксани Маркарової, втиснутися у такий план – "амбітна мета".

 

Бюджет передбачає зростання мінімальної зарплати до 4723 грн.

 

"Мінімальна заробітна плата, яка закладається в цей бюджет, збільшується на 550 грн і складатиме станом на 1 січня 2020 року 4723 грн. Це відповідає показникам зростання. І ми вважаємо, що якесь більше збільшення цієї цифри не відповідало би зростанню продуктивності. А наше головне завдання – економічне зростання, в тому числі економічне зростання через зростання продуктивності", – заявила Маркарова.

 

Зокрема, Міністерство фінансів України очікує, що у 2020 році надходження від приватизації до державного бюджету становитимуть 5 млрд грн.

 

16.09.2019