Трамп розпорядився відкрити в разі потреби стратегічні запаси нафти США.

Це дозволить стабілізувати ціни на нафту, які зросли після атаки дронів на саудівські нафтопереробні комплекси.

 

 

Президент США Дональд Трамп після нападу безпілотників на заводи саудівського концерну Saudi Aramco розпорядився за необхідності використовувати стратегічні резерви нафти. Про це він написав у Twitter в неділю, 15 вересня. «Я санкціонував використання нафти Стратегічного нафтового резерву, якщо в тому буде необхідність, в обсязі, якого буде достатньо для підтримки ринків», – написав він.

 

Трамп також запевнив, що Сполученим Штатам відомо, хто стоїть за атакою. «Вашінґтон готовий діяти, але чекає результатів розслідування від уряду Саудівської Аравії», – запевнив глава Білого дому.

 

Раніше державний секретар США Майк Помпео заявив, що відповідальним за напади безпілотників на нафтопереробні заводи в Саудівській Аравії є Іран.

 

Тим часом ринки відреагували на події в Саудівській Аравії зростанням ціни на нафту. Вартість ф'ючерсів на нафту марки Brent на Лондонській біржі зросли на 13 відсотків – до 69,91 долара за барель.

 

Нагадаємо, що 14 вересня офіційний представник МВС Саудівської Аравії повідомив про пожежі на двох заводах саудівської національної нафтової компанії Saudi Aramco, які виникли внаслідок атаки дронів. Займання сталося в суботу вранці на нафтопереробних заводах в Абкайку поблизу узбережжя Перської затоки і на нафтовому родовищі Хурайс на схід від столиці Ер-Ріяда.

 

Концерн Saudi Aramco був змушений знизити обсяги виробництва більш ніж на п'ять млн барелів сирої нафти в день. Це більше половини обсягу виробництва найбільшого в світі експортера нафти. Виконавчий директор Saudi Aramco Амін Нассер запевнив, що колишній рівень виробництва вдасться відновити протягом двох днів.

16.09.2019