Саудівська Аравія вдвічі скоротила виробництво нафти.

Це сталося через пожежі на нафтопереробних комплексах, спричинені атаками дронів.

 

 

Міністр енергетики Саудівської Аравії принц Абдулазіз бін Салман заявив, що видобуток сирої нафти скоротився на 5,7 млн ​​барелів на добу, що становить приблизно половину видобутку в королівстві. Це сталося після того, як два великих нафтопереробних комплекси, які належать державній компанії Aramco, зазнали атак безпілотників. Відповідальність за теракт взяли на себе єменські повстанці-хусити. Про це повідомила інформаційна аґенція Reuters.

 

Напади було скоєно на об'єкти в Абкайку і Хураісі. Один з постраждалих об'єктів – найбільший у світі нафтопереробний завод в Абкайку. Велику частину саудівської нафти, що експортують з Перської затоки, переробляють саме там, пише Reuters.

 

Атаку було вчинено в ніч на суботу. «О четвертій ранку служби безпеки Aramco почали боротися з пожежами на двох своїх об'єктах в Абкайку і Хураісі, які виникли внаслідок атак безпілотних літальних апаратів», – говорилося в повідомленні саудівського міністерства внутрішніх справ. Вогонь вдалося взяти під контроль, повідомляли державні ЗМІ. Проте виробництво на об'єктах було призупинено як запобіжний захід.

 

Відповідальність за атаки взяли на себе єменські повстанці-хусити. Представник хуситів заявив, що вони використали 10 дронів для нападу, і пригрозив продовженням атак. Справа в тому, що Саудівська Аравія очолює коаліцію, яка вже кілька років бореться з хуситами в Ємені, звинувачуючи їх у тому, що вони намагаються захопити всю країну, а також нібито діють за вказівками з Ірану.

 

Тим часом державний секретар США Майк Помпео звинуватив Іран в атаці на нафтопереробні підприємства в Саудівській Аравії, відкинувши причетність єменських хуситів. «Тегеран стоїть за майже 100 нападами на Саудівську Аравію, в той час як президент Рухані та міністр закордонних справ Заріф прикидаються, що займаються дипломатією. Попри заклики до деескалації, Іран здійснив безпрецедентну атаку на глобальні паливні постачання», – йдеться в заяві американського держсекретаря, опублікованій в Twitter.

 

Саудівська Аравія виробляє 10% нафти в світі. Ер-Ріяд обіцяє, що більша частина видобутку відновиться через кілька днів. Якщо цього не станеться, то ціни на нафту можуть зрости на кілька доларів за барель.

15.09.2019