Польська компанія через суд позбавила «Газпром» монополії на газогін у Німеччині.

Тепер «Північному потоку-1» доведеться суттєво знизити свої газові потужності.

 

 

Польська газова компанія PGNiG через суд скасувала постанову Європейської Комісії, якою РАТ «Газпром» надали право використовувати 90% потужності газогону OPAL, що пролягає територією Німеччини неподалік кордону з Польщею. Про це повідомив польський інформаційний портал Money.pl. Відповідне рішення ухвалив Суд справедливості Європейської Унії (Court of Justice of the European Union) в Люксембурзі.

 

Зазначають, що це рішення зобов'яже «Газпром» надати доступ до газогону OPAL іншим користувачам, зокрема згаданій польській компанії. Через це газ, який постачають до Німеччини «Північним потоком-1», не можна буде в тих же обсягах постачати далі на південь.

 

За словами міністра енергетики Польщі Кшиштофа Тхужевського (Krzysztof Tchórzewski), це рішення дозволить захистити систему енергетичної безпеки Польщі і України. Президент PGNiG Пьотр Возняк (Piotr Woźniak) повідомив, що завдяки цьому рішенню суду газогону «Північний потік-1» доведеться скоротити свої потужності на 12,4 мільярда кубічних метрів річно. «Виникає враження, що вперше енергетична солідарність Євроунії набула матеріального виміру, а не залишилася порожнім словом», – зазначив він.

 

Варто уточнити, що трубопровід OPAL — це наземне продовження «Північного потоку-1», яке дозволяє «Газпрому» постачати газ до Центральної і Південної Європи в обхід газотранспортної системи України. 2016 року Єврокомісія ухвалила рішення, яким надала «Газпрому» дозвіл використовувати 90% цього трубопроводу. Це рішення Польща оскаржила у Європейському суді справедливості.

10.09.2019