Американський шпигун 10 років працював у найближчому оточенні Путіна

Проте його довелося евакуювати через загрозу викриття, пов’язану з Дональдом Трампом.

 

 

Щойно зараз стало відомо, що 2017 року американська розвідка була змушена евакуювати з Росії таємного супераґента, котрий працював у найвищому російському керівництві. Про це в понеділок увечері повідомила газета The New York Times, покликаючись на свої джерела в американській розвідці. Вивести аґента довелося тому, що йому могла загрожувати небезпека викриття.

 

Також про цю історію повідомив у вівторок, 10 вересня, телеканал CNN з покликом на цілу низку неназваних джерел з адміністрації американського президента Дональда Трампа. За даними каналу, співробітник «найвищого рівня» працював у Кремлі на Центральне розвідувальне управління (ЦРУ) США понад десять років. Він був джерелом інформації безпосередньо від російського керівництва і найвищих структур національної безпеки.

 

Відомо, що аґент регулярно зустрічався з Владіміром Путіним, мав доступ до урядового апарату, де ухвалювали важливі державні рішення. Він навіть мав можливість надавати знимки документів з робочого столу російського лідера.

 

Саме цей інформатор, згідно з інформацією The New York Times, був джерелом даних, які дозволили зробити висновок про те, що російська операція з втручання в американські президентські вибори проходила під особистим керівництвом і за розпорядженням російського президента, що саме Путін віддав наказ про злам електронної пошти Національного комітету Демократичної партії незадовго до виборів президента 2016 року.

 

Імені цієї людини і його нинішнього місцезнаходження не розголошують, оскільки йому може загрожувати серйозна небезпека. Рішення про евакуацію найціннішого постачальника інформації з Кремля було ухвалене в ЦРУ після візиту до Вашінґтона російського міністра закордонних справ Сергія Лаврова в травні 2017 року. Спецслужба побоювалася, що Трамп поділився з російським гостем секретною інформацією, яка, зокрема, виходила від американського інформатора. Таким чином, росіяни могли раніше чи пізніше вирахувати супераґента.

 

Газета The New York Times стверджує, що це рішення поклало край діяльності в Росії одного з найцінніших джерел інформації. Його відсутність вже була відчутною 2018 року, коли американські спецслужби намагалися нейтралізувати російські операції в період проміжних виборів до Конґресу.

 

 

 

10.09.2019