Путін поставив Зеленському вимогу виконати "Мінськ-2".

 

Президенти України та Росії Володимир Зеленський і Владімір Путін відбули телефонну розмову в суботу ввечері, під час котрої обговорили операцію обміну поневоленими.

 

"Сторони підкреслили, що задоволені результатом виконання домовленостей у рамках першого етапу на шляху до нормалізації діалогу. Також президенти двох країн домовилися найближчим часом обговорити дату проведення зустрічі в "нормандському форматі", – повідомила пресова служба Офісу Президента.

 

 

Окрім того, йшлося про подальші кроки у рамках "мінського процесу" для врегулювання конфлікту на Донбасі.

 

Пресслужба Кремля зі свого боку зазначає: президенти дали позитивну оцінку звільненню та передачі утримуваних осіб. Владімір Путін акцентував на тому, що ця операція має передусім гуманітарний характер, а також "має велике значення для нормалізації і оздоровлення двосторонніх реляцій".

 

Путін сказав, що для вирішення "внутрішньоукраїнського конфлікту" передусім слід дотримати режиму припинення вогню, а також виконати домовленості про розведення сил і засобів.

 

Президент Росії сказав Володимиру Зеленському, що він не перечить проти зустрічі "нормандської четвірки", втім лише за умови, що вона виведе на конкретний результат. А результатом Владімір Путін бачить виконання "перш за все мінського «комплексу заходів»" – тобто додатку до базових "мінських угод", так званого "Мінська-2", укладеного в лютому 2015 року під тиском "Дебальцівського котла".

 

Напередодні Володимир Зеленський заявив, що повернення до України з Росії моряків і політв’язнів є першим кроком до припинення війни.

 

"Мені здається, ми всі зробили перший крок, він був дуже складним. Ми знаємо, що далі робити... Далі будемо наближатись до повернення всіх наших полонених і продовжувати вже у мінському процесі розведення військ двома етапами: Золоте-Петрівське спочатку, а потім розведення військ по всій території і припинення вогню повною мірою та припинення війни", – сказав Президент після зустрічі поневолених в аеропорту.

 

Він додав, що після цього розпочнеться "найскладніший етап" – повернення окупованих територій. "Я думаю, разом з вами, разом з усією країною ми повернемо не тільки людей, а наші території", – сподівається Зеленський.

 

08.09.2019