Український суд звільнив бойовика, причетного до трагедії MH17.

 

Судді Апеляційного суду Києва відпустили з-під арешту Володимира Цемаха – бойовика, котрий очолював підрозділ протиповітряної оборони при місті Сніжне в часі збиття літака "Малайзійських авіаліній", важливого свідка у розслідуванні трагедії MH17. Суд звільнив Цемаха під особисте зобов'язання.

 

Про це повідомляє видання Цензор.НЕТ.

 

 

Під час засідання адвокати колишнього начальника ППО бригади найманців РФ Володимира Цемаха заявили, що вважають його тримання під вартою незаконним, адже у матеріалах справи, на думку захисту, відсутні докази вчинення ним кримінального правопорушення.

 

Захист Цемаха зазначив, що "більшість доказів, якими прокурор обґрунтував підозру, були зібрані у 2014–2015 роках", здебільшого це матеріали з інтернету. З того часу, вважає захист, минуло вже понад 5 років. Натомість тримання під вартою є винятковим запобіжним заходом, і стаття 29 Конституції України забезпечує право кожної людини на свободу, розповідає захисник Гонтарєв.

 

Сторона прокуратури наголошувала, що апеляційної скарги взагалі не повинні розглядати, позаяк її подавали з порушенням термінів на подання апеляційної скарги. Сторона обвинувачення наполягала на продовженні тримання Цемаха під вартою – навіть якщо суд і вирішив би розглядати скаргу.

 

"Пан Цемах може переховуватися від органів досудового розслідування, суду і відповідальності", – зазначив прокурор. Він нагадав суду, що Цемах зареєстрований на непідконтрольній українському уряду території. Крім того, прокурор має думку, що Цемах, перебуваючи на волі, може впливати на свідків та своїх спільників, які наразі не всі встановлені.

 

Також прокурор нагадав, що віднедавна Цемаха підозрюють у ще одному злочині – терористичному акті, скоєному 6 серпня 2014 року на блокпосту №43, під час котрого було вбито чотирьох українських воїнів.

 

Під вартою Цемах перебуває в безпеці, додав прокурор, наголосивши на тому, що нерідко Кремль розправляється з незручними для нього свідками. "Якщо, не дай Боже, з паном Цемахом щось станеться, коли він перебуватиме на волі, важче буде виконати резолюцію Радбезу ООН. І це поставить під сумнів репутацію українських правоохоронних органів", – застеріг прокурор.

 

 

"Мертві безсилі шукати справедливості, це обов'язок живих", – наголосив прокурор Олег Пересада наприкінці своєї промови.

 

Як писав головний редактор Цензор.НЕТ Юрій Бутусов, Росія вимагала звільнення Володимира Цемаха як передумови для здійснення обміну поневоленими.

 

05.09.2019