Британський парламент заборонив уряду виводити країну з ЄУ без угоди з Брюсселем.

Борис Джонсон домагається дострокових виборів.

 

 

Палата громад британського парламенту в середу, четвертого серпня, більшістю голосів ухвалила законопроєкт, покликаний не допустити виходу країни з Європейської Унії 31 жовтня без угоди з ЄУ. Про це повідомила телерадіокомпанія ВВС.

 

За документ проголосувало 329 депутатів, проти – 300. Таким чином його підтримала переважна більшість депутатів від опозиції, а також понад два десятки колишніх торі, котрих виключили напередодні з правлячої партії після того, як вони підтримали розгляд законопроєкту всупереч позиції прем'єр-міністра Бориса Джонсона.

 

Законопроєкт передбачає, що якщо до 19 жовтня Велика Британія не укладе з Євроунією угоди про Brexit, то прем'єр-міністр буде зобов'язаний попросити Брюссель про чергове перенесення дати – з 31 жовтня на 31 січня 2020 року.

 

Борис Джонсон вже раніше заявляв, що ця умова для нього є неприйнятною. Він вніс у парламент пропозицію провести 15 жовтня дострокові вибори, щоби питання про Brexit вирішувала вже та політична сила, яка переможе. Однак лейбористи, згодою яких необхідно заручитися для розпуску парламенту, заявляють, що проголосують за дострокові вибори щойно після того, як законопроєкт про перенесення дати Brexit почне діяти. Для цього його ще має схвалити Палата громад у третьому читанні, а також прийняти в Палаті лордів і треба отримати згоду королеви.

 

Джонсон раніше заявляв, що Велика Британія в будь-якому разі вийде з ЄУ наприкінці жовтня навіть без угоди з Брюсселем.

04.09.2019