"Orbit проти карієсу": Рахманін критикує конституційні ініціативи Зеленського.

 

Парламентська меншість критикує Офіс Президента за спроби концентрації владних повноважень. У вівторок фракції "Голосу" та "Європейської солідарності" виступили проти прийняття проєкту змін до Конституції, поданого Президентом, щодо закріплення за головою держави повноважень утворювати незалежні регуляторні органи, призначати та звільняти директорів Національного антикорупційного бюро і Держбюро розслідувань.

 

Парламент скерував цей законопроєкт до Конституційного Суду, давши 282 голоси.

 

 

"Поданий зараз на розгляд Верховної Ради законопроєкт насправді є небезпечним, бо він порушує і так хиткий баланс стримувань і противаг, який існує в українській владі і який ми так важко вибудовуємо", – заявив лідер партії "Голос" Святослав Вакарчук.

 

З його слів, фракція підтримує намір конституювати механізм створення регуляторних органів (у теперішній редакції Основного закону цього немає), водночас виступає проти спроб узурпації. 

 

"Запропоновані зміни створюють небезпечний прецедент і першу ознаку узурпації влади. Не можна наділяти невластивими функціями будь-кого в цій країні, включно з головою держави", – наголосив Вакарчук.

 

Голова фракції "Голос" Сергій Рахманін нагадав також і про те, що Офіс Президента ініціював підпорядкування Президентові Національної гвардії України.

 

"Якщо ви подивитеся на деякі зміни, то він фактично збирається підпорядкувати собі майже усі силові структури. Починаючи від Національної гвардії, що має дуже дивний вигляд з огляду на чинне законодавство, закінчуючи можливістю створювати регуляторні органи у необмеженій кількості. Мені здається, що я якусь серію «Слуги народу» пропустив", – обурився Рахманін.

 

 

Пан Сергій звернув увагу на те, що серед кількох конституційних законопроєктів, поданих Володимиром Зеленським, так і нема проєкту про імпічмент.

 

"Є зміна, про яку говорили не менше, ніж про скасування депутатської недоторканності. Це зміна процедури імпічменту. І коли нам намагаються замість змін до Конституції запропонувати законопроєкт щодо імпічменту, то, даруйте, це має такий самий стосунок до процедури відсторонення Президента від влади, як жуйка «Орбіт» до боротьби з карієсом", – порівняв Рахманін.

 

"Якщо депутати не бояться скасування недоторканності, то і Президент не повинен боятися демократичної системи противаг", – додав він.

 

03.09.2019