У Великій Британії можуть відбутися позачергові вибори.

Це станеться, якщо парламент і уряд не узгодять питання Brexit.

 

 

Прем'єр Британії Борис Джонсон заявив, що не проситиме Європейську Унію про відтермінування Brexit. Водночас, як повідомляє телерадіокомпанія ВВС з покликом на свої джерела в британському уряді, Джонсон схильний ініціювати проведення позачергових виборів 14 жовтня. Це станеться, якщо парламент у вівторок, третього вересня, розпочне процес ухвалення закону, який заборонить прем'єру виводити країну з Євроунії 31 жовтня без договору з Брюсселем.

 

«Я за жодних умов не проситиму Євроунію про відтермінування. Ми вийдемо з ЄУ 31 жовтня, що б не трапилося», – заявив Джонсон в телезверненні в понеділок увечері, другого вересня, після екстреної наради уряду. Джонсон закликав парламент не вставляти йому патики в колеса. Він заявив, що його жорстка позиція допоможе домогтися від Брюсселя договору, який задовольнить Лондон, в тому числі й парламент.

 

Палата громад повертається з канікул у вівторок, третього вересня. Депутати-опоненти Джонсона, зокрема й з очолюваної ним Консервативної партії, планують у найближчі дні ухвалити закон, який зобов'яже його просити Євроунію перенести вихід із ЄУ хоча б до 31 січня.

 

Представники Європейської Унії вже неодноразово заявляли, що уряд Джонсона досі не запропонував жодних альтернатив, які б влаштовували Євроунію, головному каменю спотикання в угоді – «ірландському бекстопу», тобто гарантіям відсутності митного контролю та фізичного кордону між Ірландської Республікою і Північною Ірландією.

03.09.2019