Бразилія відмовилася від допомоги «Великої сімки».

Йшлося про кошти на гасіння лісових пожеж в басейні Амазонки.

 

 

Уряд Бразилії заявив, що відмовляється від фінансової допомоги, запропонованої країнами «Великої сімки» для боротьби з лісовими пожежами в Амазонії. Про це повідомила телерадіокомпанія ВВС.

 

Напередодні президент Франції Емманюель Макрон, який головував на сміті  G7 в Біарріці, заявив, що «Велика сімка» готова надати Бразилії 22 мільйони доларів. Макрон уточнив, що кошти будуть надані негайно – головним чином, щоб задіяти в гасінні більше пожежних літаків. Він також зазначив, що Франція «пропонує конкретну військову підтримку» в реґіоні.

 

Бразильська влада не пояснила причин відмови від допомоги, попри те, що офіційна Бразиліа нарікала на брак ресурсів для боротьби з пожежами. 

 

Коментуючи для веб-сайту новин Globo пропозицію про допомогу, керівник президентської адміністрації Оникс Лоренцоні (Onyx Lorenzoni) сказав: «Дякую, але, можливо, ці ресурси є актуальнішими для лісовідновлення Європи». І додав, натякаючи на пожежу в соборі Нотр-Дам у Парижі в квітні: «Макрон навіть не зміг запобігти передбачуваній пожежі в соборі, який є частиною світової спадщини, і він хоче повчати нашу країну?». Сам президент країни Жаір Болсонару (Jair Bolsonaro) звинувачував Францію в колоніалізмі.

 

Міністр оборони Бразилії запевнив, що пожежі в Амазонії перебувають під контролем. 

 

Тим часом у Бразилії палає рекордна площа лісу, в основному в басейні Амазонки, про що свідчать дані, отримані зі супутників NASA. Макрон минулого тижня охарактеризував те, що відбувається, як «міжнародну кризу».

27.08.2019