На саміті G7 Трамп розійшовся з іншими учасниками щодо Росії, Китаю, Ірану тощо.

Меркель заявила про плани провести зустріч «нормандської четвірки» найближчим часом.

 

 

Президент США Дональд Трамп наполягає, що дискусії на саміті «Великої сімки» у французькому Біарріці проходять успішно, незважаючи на очевидні розбіжності з іншими лідерами з таких питань, як торгівельна війна з Китаєм, проблема Ірану, північнокорейська загроза і повернення Росії до G7. Про це повідомило радіо Voice of America

 

Дональд Трамп висловив думку, що Росію варто залучити до перемовин щодо Сирії, Ірану та інших питань, в яких Москва грає важливу роль. Інші лідери G7 заявили, що запрошувати Росію в ситуації, коли ще не вирішено українського конфлікту, було б проявом слабкості. «З нашого боку це було б стратегічною помилкою і схваленням нинішньої епохи безкарності», – підкреслив французький президент Емманюель Макрон.

 

Нагадаємо, що 2014 року Росію вигнали з «Великої вісімки» в зв'язку з анексією Криму. У суботу, 24 серпня, президент Європейської ради Дональд Туск заявив, що є й інші причини, які не дозволяють повернути Росію до «сімки», включно з російською агресією на сході України та провокацією в Керченській протоці.

 

На прес-конференції в рамках саміту G7 бундесканцлерка Німеччини Анґела Меркель заявила про плани провести зустріч «нормандської четвірки» найближчим часом. Вона висловила переконання, що з новим українським президентом Володимиром Зеленським можливе просування Мінських угод для розв'язання кризи на сході України. «За наявності волі з обох сторін у нас є можливість поступу вперед», – зазначила Меркель.

 

На саміті Макрон репрезентував також план зниження напруженості в Перській затоці шляхом часткового скасування нафтового ембарго США у відповідь на повернення Тегерана до повного дотримання угоди 2015 року про обмеження його ядерної програми. Він заявив журналістам, що члени «сімки» домовилися про спільні дії щодо Ірану. Коли ж Трампа запитали, чи підтримує він думку про те, щоб Макрон надіслав Тегерану послання від імені «Великої сімки», той сказав: «Ні, я цього не обговорював».

 

У неділю, 25 серпня, на одному з засідань в межах G7 з'явився міністр закордонних справ Ірану Мохаммад Джавад Заріф. Це, як повідомляють ЗМІ з Біарріца, стало несподіванкою для Дональда Трампа і американської делегації. Після короткої участі в переговорах Заріф заявив, що бесіда була конструктивною, і повідомив в Twitter, що «дорога попереду важка, але її варто спробувати пройти».

 

 

Трамп продовжує чинити опір тиску з боку колег з «Великої сімки», котрі закликають його знову долучитися до ядерної угоди з Іраном, яка вважається історичним досягненням адміністрації Барака Обами. Вашінґтон вийшов з угоди минулого року і відновив економічні санкції проти Тегерана.

 

На саміті також виникла суперечка в питанні про торгівельну війну США з Китаєм. Трамп часто підкреслює, що він – єдиний американський лідер, здатний «кинути виклик Китаю», і робить ставку на те, що його позиція допоможе йому заручитися підтримкою свого електорату в боротьбі за переобрання в 2020 році. Лідери «Великої сімки» висловили занепокоєння щодо ескалації напруженості. Господар саміту, президент Франції Емманюель Макрон, висловив надію на те, що лідерам вдасться не втягнутися в повномасштабну торгівельну війну.

26.08.2019