Трамп хоче принаймні відновити консульство США в Ґренландії.

Американське дипломатичне представництво на острові існувало сім десятиліть тому.

 

 

Адміністрація президента США Дональда Трампа звернулася до Конгресу з пропозицією відкрити консульство в столиці Ґренландії – місті Нууці. Про це повідомляє інформаційна аґнеція Associated Press з покликом на лист Державного департаменту Сполучених Штатів.

 

У цитованому Associated Press листі підкреслено, що постійна дипломатична присутність дозволить США розвивати глибші відносини з офіційними особами та громадськістю Ґренландії і що консульство стане важливим компонентом зусиль з розширення присутності США в Арктиці.

 

Йдеться про відновлення американської дипломатичної присутності на данській території, оскільки американське консульство в Нууці існувало з 1940 до 1953 року. «США мають стратегічний інтерес у зміцненні політичних, економічних і комерційних зв'язків в арктичному регіоні. І з цієї причини Держдепартамент вважає за доцільне відкрити дипломатичне представництво в Нууці», – йдеться в листі до Комітету з міжнародних відносин Сенату.

 

Держдепартамент заявив, що вже призначив відповідального співробітника щодо Гренландії в американській амбасаді в Копенгаґені. Вже заплановано наймати місцевий персонал в Нууці. Згідно з планами Білого дому, до 2020 року в консульстві мають працювати семеро штатних співробітників.

 

Як вже повідомляло наше видання, президент Сполучених Штатів Дональд Трамп кілька разів обговорював зі своїми радниками можливість придбання Ґренландії у данської влади. Прем'єр-міністр Данії Метте Фредеріксен назвала цю ідею «абсурдною» і заявила, що Ґренландія не продається. Трамп у відповідь скасував запланований на початок вересня візит до Копенгаґена.

24.08.2019