Трамп виступив з ініціативою придбання Ґренландії Сполученими Штатами

Ґренландці відповіли, що їхня земля не продається.

 

 

Президент Сполучених Штатів Дональд Трамп кілька разів обговорював зі своїми радниками можливість придбання Ґренландії у данської влади. Про це в четвер, 15 серпня, повідомив телеканал CNN

 

Газета The Wall Street Journal повідомила з покликом на джерела, близькі до президентської адміністрації, що Трамп звертався до юрисконсульта Білого дому Пасквалє Чіполлоне (Pasquale Cipollone) з проханням проаналізувати можливість придбання Вашінґтоном у Копенгаґена Ґренландії.

 

За словами співрозмовників газети, Трамп неодноразово порушував тему придбання Ґренландії під час зустрічей і вечер зі своїми радниками. Він ставив їм відповідні запитання і поважно обговорював можливість і переваги володіння найбільшим у світі островом.

 

Два джерела розповіли WSJ, що серед радників президента немає єдиної думки з цього питання. Деякі працівники адміністрації вважають придбання Ґренландії економічно вигідним, інші називають цю ідею «тимчасовою примхою» Трампа. Деякі говорять про бажання Дональда Трампа ввійти в історію завдяки тому, що США здобудуть нові території.

 

Тим часом влада данського автономного реґіону Ґренландії вже відповіла на домагання Трампа, відкинувши можливість продажу острова Сполученим Штатам. «Ми відкриті для бізнесу, але не для продажу», – заявила у коментарі для інформаційної аґенції Reuters міністерка закордонних справ в ґренландському автономному уряді Ане Лоне Баґґер (Ane Lone Bagger).

 

Данський уряд офіційно не коментував повідомлення преси про наміри Трампа придбати Ґренландію. Однак низка данських політиків відреагувала на них або з посмішкою, або з критикою на адресу американського президента.

 

 

16.08.2019