Трамп і Макрон обговорили можливість повернути Росію до G7.

Остаточне рішення щодо цього буде ухвалене лідерами «Великої сімки» на саміті в Біарріці.

 

 

Президенти США і Франції Дональд Трамп і Емманюель Макрон в телефонній розмові обговорили можливість запросити Росію для участі в наступній зустрічі «Великої сімки», яка пройде 2020 року в США. Про це повідомив телеканал CNN з покликом на джерело в Білому домі. Джерело Reuters в Єлисейському палаці підтвердило обговорення цього питання.

 

В ході телефонної розмови обговорювалася майбутня зустріч «Великої сімки» у Франції, яка почнеться в суботу, 24 серпня. «Саме Макрон запропонував запросити Росію на зустріч наступного року, і Трамп погодився», – уточнило джерело. Як повідомляє CNN, Трамп порушить питання про запрошення Путіна під час зустрічі в Біарріці.

 

У Єлисейському палаці, своєю чергою, по-іншому інтерпретують розмову, яка відбулася. «Ми взяли до уваги, що американці хочуть реінтеґрувати Росію наступного року. При цьому в Парижі уточнюють, що українське питання залишається ключовим, але сьогоднішній контекст може бути сприятливим для зрушень», – цитує Reuters джерело в адміністрації французького президента.

 

Нагадаємо, що на французько-російському саміті в Форті Бреґансон Емманюель Макрон заявив, що приєднання Росії до «Великої сімки» залежить від врегулювання кризи в Україні.  Він закликав Путіна до якнайшвидшого виконання своєї частини Мінських угод.
 

Трамп ще у червні заявляв, що підтримав би відновлення формату G8, в разі надходження такої пропозиції. «Я думаю, що набагато доцільнішим було б, щоб Росія була в складі, це повинна бути G8, тому що багато речей, про які ми говоримо, стосуються Росії», – заявив лідер США. З членів «Великої сімки» його тоді підтримав тільки прем'єр-міністр Італії Джузеппе Конте.

21.08.2019