Голову Федерації велоспорту звільнили після образи спортсменки.

 

Олександра Башенка, який прославився неґречною поведінкою у спілкуванні зі спортсменками, звільнили з посади президента Федерації велоспорту України.

 

 

Таке рішення ухвалили на позачерговій конференції федерації, повідомляє "Громадське".

 

У порядку денному делеґати розглянули звіт Олександра Башенка й питання про припинення його повноважень. Рішення про відставку скандального спортивного функціонера ухвалили одноголосно.

 

Новим очільником ФВУ одноголосно обрали віцепрезидента федерації Андрія Гривка.

 

На початку липня українська велосипедистка Ганна Соловей, яка здобула золоту медаль на Європейських іграх у Білорусі, висловила обурена тим, що Федерація велоспорту України на своїй сторінці у Facebook привітала з цим досягненням не її, а голову Київської міської федерації велоспорту Сергія Мухомора, який, за словами Ганни, не має стосунку до її перемоги. Через цю заяву Башенко висипав у бік Соловей купу образ і погроз. 

 

"Дивуюсь некомпетентності та зневазі до спортсменів вашої ж федерації, хотілось би знати, чому ви вітаєте незнайому мені людину, якої я ніколи не бачила. Цей чоловік не допомагав мені в підготовці до змагань абсолютно нічим. При цьому ви берете мою світлину та мій результат", – заявляла Соловей.

 

"Аню, дивись, як ми будемо навчатись. Ти відкрила рот, тепер ти за це будеш платити. У тебе є підписаний тобою контракт. Ти випадково виграла гонку і вирішила, що у тебе з'явилося право в порушення умов контракту відкривати рот? Ти зайшла на мінне поле. Їздиш на моєму велосипеді, їздиш в моїй формі, на голові у тебе мій шолом. Чого ти ще хочеш, щоб я тебе возив? Я не Базін, запам’ятай, принцесо. Будеш робити роботу – приймемо тебе, будеш смердіти – проженемо і не згадаємо як звали", – відповів Башенко.

 

Міністр спорту Ігор Жданов висловив підтримку спортсменці Ганні Соловей й назвав "несправедливим, неприпустимим і хамським" тон спілкування очільника федерації.

 

Юридично, федерація – це громадська організація, що об’єднує спортсменів, тренерів, суддів та інших фахівців. Керує федерацією одноособово її президент (всі інші керівні органи призначаються ним, а першого віцепрезидента обирають за поданням президента). Відтак державні служби не мають впливу на кадрові питання федерації.

 

Олександр Башенко очолював Федерацію велосипедистів з 2015 року, а в лютому цього року він в схожому стилі спілкувався з іншою велоспортсменкою – Ольгою Віюк. Тоді Башенко на сторінці ФВУ у соцмережі принижував розумові здібності спортсменки та говорив про неї, порівнюючи з повіями.

 

21.08.2019