Прем'єр Італії подав до демісії.

Країну, скоріш за все, очікують ще одні позачергові вибори.

 

 

Прем'єр-міністр Італії Джузеппе Конте оголосив про свою демісію на тлі політичної кризи в країні. Своє рішення Конте ухвалив після того, як віце-прем’єр, міністр внутрішніх справ і лідер правлячої партії «Ліга» Маттео Сальвіні заявив про вихід його політичної сили з урядової коаліції. Тепер в країні можуть пройти дострокові парламентські вибори, а сам Сальвіні планує очолити новий кабінет міністрів.

 

Виступаючи перед італійським парламентом, безпартійний Джузеппе Конте підкреслив, що Маттео Сальвіні поставив під загрозу майбутнє країни заради особистих амбіцій. Голова уряду зазначив, що відповідальність за те, що відбувається, лежить особисто на Сальвіні, котрий лише шукав привід для нових виборів. Про це повідомило радіо RFI.

 

Нагадаємо, що восьмого серпня Сальвіні оголосив про вихід з урядової коаліції і закликав висунути вотум недовіри кабінету міністрів Джузеппе Конте.

 

Рух «П'ять зірок» і партія «Ліга», яким у 2018 році вдалося створити коаліційний уряд після двох місяців перемовин, не змогли досягти компромісу з цілої низки ключових питань: від дорогого проєкту будівництва високошвидкісної залізничної магістралі Турин-Ліон, який підтримував Сальвіні, до введення нової шкали оподаткування. 15 серпня Конте розкритикував голову «Ліги» за рішення не пускати в італійські порти судно Open Arms з врятованими міґрантами.

 

На початку червня голова уряду поставив ультиматум. Він заявив, що піде з посади прем'єр-міністра в разі, якщо правлячій коаліції не вдасться дійти згоди, що врешті-решт і сталося.

21.08.2019