В Італії відбувся розкол у правлячій коаліції.

Зросла ймовірність ще одних позачергових виборів.

 

 

Лідер правопопулістської партії «Ліга» Маттео Сальвіні, котрий є віце-прем'єром і міністром внутрішніх справ, заявив про розкол в італійському уряді. У четвер, 8 серпня, він закликав до дострокових виборів до парламенту країни. «Ми не хочемо додаткових місць в парламенті чи міністерських позицій, не хочемо перестановок або технічного уряду: на зміну цьому уряду можуть прийти тільки вибори. Повернімо владу виборцям», – цитує віце-прем'єра газета La Stampa.

 

Коаліційний партнер Сальвіні, лідер популістського «Руху п'яти зірок» Луїджі ді Майо поки що не коментував слова віце-прем'єра. Проте напередодні «Рух» погрожував вийти з коаліції через суперечки з «Лігою». Обидві партії вважають євроскептичними й прихильними до Росії.

 

Коаліційні чвари активізувалися через нещодавнє голосування в парламенті Італії щодо будівництва високошвидкісної залізниці до Франції. Залізнична гілка мала б з’єднати італійський Турин з французьким Ліоном. Депутати партії Сальвіні разом з опозицією проголосували сьомого серпня за багатомільярдний проект всупереч позиції «Руху п'яти зірок». Експерти назвали це новим підтвердженням розколу в коаліції. Окрім того, коаліційні партнери не змогли дійти спільної думки у таких питаннях, як надання більшої автономії окремим регіонам Італії та мінімальний розмір оплати праці. 

 

Згідно з останніми опитуваннями громадської думки, партія «Ліга» впевнено здобуває популярність і може претендувати на успіх на виборах. Тим часом «Рух п'яти зірок» втрачає підтримку виборців. Зростає також рейтинг опозиційної Демократичної партії.

09.08.2019