Суд постановив заарештувати ексголову Міндоходів Олександра Клименка.

 

Печерський суд Києва заочно обрав запобіжний захід у вигляді тримання під вартою колишньому міністру доходів і зборів України Олександру Клименку. Учасника неформальної групи "Сім'я", зосередженої довкола президентського сина Олександра Януковича, Клименка підозрюють у махінаціях із відшкодуванням ПДВ і в заволодінні коштами держбюджету на загальну суму 3,1 млрд грн.

 

 

Як повідомляє прес-служба Генеральної прокуратури України, таке рішення суд ухвалив 19 серпня за клопотанням Головної військової прокуратури.

 

Згідно з інформацією правоохоронців, військова прокуратура 21 квітня 2017 завершила спеціальне досудове розслідування (заочне розслідування) кримінального провадження за підозрою колишнього голови Державної податкової служби України (міністра доходів і зборів України) у скоєнні кримінальних злочинів, передбачених ч. 1 ст. 255 (створення злочинної організації); ч. 4 ст. 28, ч. 5 ст. 191 (привласнення майна шляхом зловживання службовим становищем); ч. 4 ст. 28, ч. 1 ст. 366 (службове підроблення); ч. 4 ст. 28, ч. 2 ст. 205 (фіктивне підприємництво) Кримінального кодексу України.

 

"Зазначена особа підозрюється в участі у скоєнні злочинною організацією особливо тяжкого злочину проти державної власності, що заподіяло тяжкі наслідки у вигляді матеріальної шкоди державі в особливо великих розмірах, та злочину невеликої тяжкості у сфері службової діяльності", – повідомляє Генпрокуратура.

 

Розслідування встановило, що ексміністр у період 2012-2013 років, перебуваючи у складі очолюваної колишнім Президентом України Віктором Януковичем злочинної організації, діючи з корисливих мотивів, шляхом реалізації розробленого злочинного плану та злочинної схеми заволодів коштами державного бюджету України на загальну суму 3,1 млрд грн, тобто в особливо великому розмірі, шляхом незаконного відшкодування з державного бюджету України ПДВ на рахунки трьох фіктивних підприємств.

 

"Звертаємо увагу, що з метою затягування та зриву судового процесу адвокати підозрюваного вкотре самоусунулися від захисту підозрюваного та жодного разу не з’явилися на судове засідання для захисту інтересів свого клієнта. З метою дотримання прав підозрюваного і як того вимагає КПК України, суд залучив адвоката з центру надання безоплатної вторинної правової допомоги", – зазначено в повідомленні Генпрокуратури.

 

20.08.2019