У Львові відзначили 30-річчя відродження Автокефальної Церкви.

 

У храмі святих Володимира і Ольги Православної Церкви України у Винниках у неділю відбулася архиєрейська літургія, приурочена до 30-річчя третього відновлення Автокефальної Церкви, на чолі з митрополитом Київським і всієї України Епіфанієм. 19 серпня 1989 року священники храму Петра і Павла у Львові Володимир Ярема (у майбутньому – патріарх Димитрій) та Іван Пашуля заявили про вихід парафії з російської Церкви та приєднання до УАПЦ в діаспорі, яку очолював митрополит Мстислав Скрипник. Церква вшановує цей чин як початок руху за незалежність Української Церкви від Москви.

 

 

Богослужіння у Винниках стало центральною і заключною частиною кількаденних урочистостей, зазначає РІСУ.

 

Очолив святкову літургію Предстоятель ПЦУ Епіфаній у співслужінні єрархів (32 єпископи) і священників (понад 250). Службу супроводжував спів трьох церковних хорів, які протягом 30 років активно долучалися до розвитку Православної Церкви. Урочиста літургія у церкві святих Володимира і Ольги тривала впродовж трьох годин.

 

Перед причастям до вірян звернувся митрополит Івано-Франківський та Галицький Андрій (Абрамчук) – один із перших єрархів, висвячених в УАПЦ. "Хто би торік міг сказати, що пройде небагато часу, і ми всі будемо разом, – пригадав владика. – Хто би сказав, що 30 років тому почалося преображення нашої Церкви з невеличкого, знаного всіма Петропавлівського храму, коли настоятель протоєрей Володимир Ярема разом з о. Іваном Пашулею проголосили вихід з-під юрисдикції Московського патріархату і проголошують відродження УАПЦ. Так, це було нечувано для тих, хто гонив століттями нашу національну Церкву… Але це була ласка Божа у тому, що преображення почалося із цього маленького храму", – заявив він.

 

У суботу церковні ієрархи та представники львівської громади помолились на могилі Патріарха Димитрія, похованого поруч із мурами храму Петра і Павла, а також вшанували на Личаківському кладовищі спочилих захисників України, повідомила прес-служба Львівської міської ради.

 

 

"Напевне, що символічно, що саме сьогодні, відкриваючи ювілейне святкування, ми відкрили в бібліотеці ім. Стефаника виставку, присвячену життєдіяльності патріярха Димитрія. Там можна побачити, наскільки то була багатогранна і освічена особистість, – заявив на могилі Димитрія митрополит Епіфаній. – Сьогодні ми звершимо спільну молитву в цьому храмі, де 30 років тому патріярх Димитрій проголосив, що відходить від неканонічної московської влади над Українською Церквою".

 

Також у суботу в будівлі Театру опери та балету ім. Соломії Крушельницької відбулись урочистості, присвячені 30-річчю відродження УАПЦ. Спочатку тут погасили пам’ятну марку, а відтак провели урочисту академію.

 

Від громади міста Львова заступник міського голови Андрій Москаленко вручив відзнаки родинам двох очільників Української Автокефальної Православної Церкви, які одними із перших відроджували автокефалію українського православ’я, – відзнаку для родини патріарха Димитрія (Яреми) отримали син Данило та донька Віра, відзнаку для родини патріарха Мстислава (Скрипника) – племінник Володимир з дружиною Тамарою.

 

"На свято Преображення Господнього 19 серпня 1989 року настоятель храму святих апостолів Петра і Павла тут, саме у Львові, протоієрей Володимир Ярема з духовенством та громадою оголосили про відкинення неканонічної московської влади над українською церквою, чим і було покладено початок нового етапу утвердження нашої Помісної Церкви як Автокефальної. Про своє рішення в той час вони сповістили вірних в Україні, за кордоном, а також і Вселенського Патріарха Димитрія. Від цього часу знову, після десятиліть заборони з боку радянської влади, ім’я вільної Української Автокефальної Православної Церкви вголос залунало на рідних землях Батьківщини", – заявив під час академії в Опері митрополит Епіфаній.

 

"Утвердження української церковної ідентичності – справа боротьби за власну помісну традицію та за право сповідувати православну християнську віру, прийняту нашими предками понад тисячоліття тому. Це справа не одного десятиліття чи століття, і вона є загальнонародною, і має значення для всього Вселенського православ’я. Ми маємо собі твердо усвідомлювати, а також і свідчити для інших, що справа Автокефалії нашої Церкви має історично значно ширший контекст", – сказав Епіфаній.

 

Ініціатива урочистого відзначення 30-річчя третього відновлення УАПЦ на всецерковному рівні належить експредстоятелю УАПЦ, митрополиту ПЦУ Макарію (Малетичу). Провести урочистості у Львові владика Макарій запропонував на останньому Священному синоді; тоді ж ієрархи ПЦУ вирішили заснувати орден з нагоди 30-ліття відродження УАПЦ.

 

19.08.2019