Епіфаній звершив літургію у львівському храмі на ювілей виходу парафії з-під Москви.

 

Митрополит Київський і всієї України Епіфаній звершив Божественну літургію у львівському храмі святих апостолів Петра і Павла у день Преображення Господнього. Якраз 30 років тому, на Спаса в 1989 році, священники храму Володимир Ярема (у майбутньому – патріарх Димитрій) та Іван Пашуля заявили про вихід парафії з російської Церкви та приєднання до УАПЦ в діаспорі, яку очолював митрополит Мстислав Скрипник. Церква вшановує цей чин як початок руху за незалежність Української Церкви від Москви.

 

 

"Рівно 30 років минуло з того часу, як отець Володимир Ярема саме в цьому храмі оголосив про початок руху за відновлення нашої автокефалії, нашої духовної незалежності, – заявив митрополит Епіфаній. – І ось сьогодні, вже маючи Томос, ми справді радіємо і відчуваємо духовне піднесення, бо ми – єдині, немає поділу на різні гілки українського православ’я, ми маємо свою визнану незалежну помісну Українську Православну Церкву".

 

Предстоятель ПЦУ наголосив, що "ця перемога не дає нам можливості для спочинку на лаврах, адже треба й надалі багато трудитися, утверджуючи нашу Церкву".

 

Митрополит разом із духовенством і вірянами піднесли спільні молитви за те, щоб Господь утвердив у нашій державі той довгоочікуваний мир, "якого всі ми з вами так прагнемо", зазначив Епіфаній.

 

Напередодні, у неділю, Епіфаній очолив архиєрейську літургію у храмі святих Володимира і Ольги Православної Церкви України у Винниках, приурочену до 30-річчя третього відновлення Автокефальної Церкви. У службі взяло участь 32 єпископи та понад 250 священників. Богослужіння у Винниках стало центральною частиною кількаденних урочистостей.

 

У суботу церковні ієрархи та представники львівської громади помолились на могилі Патріарха Димитрія, похованого поруч із мурами храму Петра і Павла.

 

Ініціатива урочистого відзначення 30-річчя третього відновлення УАПЦ на всецерковному рівні належить експредстоятелю УАПЦ, митрополиту ПЦУ Макарію (Малетичу). Провести урочистості у Львові владика Макарій запропонував на останньому Священному синоді; тоді ж ієрархи ПЦУ вирішили заснувати орден з нагоди 30-ліття відродження УАПЦ.

 

19.08.2019